
Gąska sosnowa – prawdziwy rarytas
Gdzie grzybiarze w naszym kraju mogą natknąć się na ten luksusowy grzyb? Jak go przyrządzać? Szczegóły na kolejnych slajdach.

Gąska sosnowa w Polsce
Gąska sosnowa to wyjątkowo rzadki gatunek grzyba. W Polsce zaobserwowano ją tylko w dwóch miejscach – Gdańsku oraz gminie Zawoja (województwo małopolskie). Lubi lasy sosnowe i jodłowe, najlepiej z glebami piaszczystymi, o kwaśnym pH. Nic dziwnego, że stała się obiektem poszukiwań wszystkich grzybiarzy!

Gąska sosnowa – jak wygląda?
Gąska sosnowa to niewielki grzyb, którego kapelusz jest tylko nieco szerszy niż nóżka. Młode okazy mają jasny, kremowy kolor, który z czasem zmienia się na ciemnobrązowo. Na samym kapeluszu pojawiają się łuski, przez co grzyb staje się bardzo trudny do zauważenia – idealnie kamufluje się na tle drzew. Gąska sosnowa bywa mylona z gąską ognistą oraz włośnianką korzeniowatą – oba gatunki są niejadalne.

Gąska sosnowa w kulinariach
Zapach gąski przywołuje na myśl korzenne przyprawy, a smak jest lekko słodkawy. Najczęściej grzyby serwuje się z daniami na bazie ryżu, dodaje do zup i sosów. Świetni smakuje z dodatkiem masła i ziół. W Japonii często łączy się je z morskimi wodorostami, miso oraz tofu.