Gąska sosnowa – luksusowy towar
Myśląc o najbardziej luksusowych grzybach, większości osób z pewnością pomyśli o truflach. Kuliste grzyby chowające się pod powierzchnią ziemi są rzadko spotykane, ich szukanie utrudnione, w dodatku często są one bardzo małe.
Nic więc dziwnego, że ich ceny są naprawdę wysokie, a one same wykorzystywane są głównie przez najlepszych szefów kuchni. Okazuje się jednak, że grzyb (występujący w Polsce!) potrafi je przewyższyć cenowo. Mowa o gąsce sosnowej, której kilogram może kosztować od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych.
Dlaczego gąska jest taka droga?
Pieczarki czy boczniaki można z powodzeniem uprawiać na skalę przemysłową, jednak jest to niemożliwe w przypadku gąski. Sprzedawcy bazują na okazach znalezionych w lesie, co jest jedną z przyczyn tak wysokiej ceny grzybów. W dodatku są one delikatne, łatwo można je uszkodzić, muszą być w dodatku zbierane w odpowiednim momencie – zbyt wczesny lub późny zbiór sprawi, że gąski będą niesmaczne.
Gąska sosnowa w Japonii
Gąska sosnowa jest szczególnie ceniona w krajach azjatyckich, głównie w Japonii. Tam grzyb znany jest pod nazwą matsutake. Ma on nie tylko znaczenie kulinarne (uchodzi za wyrafinowany przysmak), ale też ceremonialne. Elegancko zapakowane grzyby w drewnianym pudełku wręczane są nowożeńcom na weselu, są też popularnym prezentem firmowym. Bez gąski sosnowej Japończycy nie wyobrażają sobie świętowania nadejścia jesieni! Jak widać symbolem luksusu i ekskluzywności może być nie tylko złoto i diamenty, ale także grzyby.
Co warto wiedzieć o gąsce sosnowej?
Jak smakuje gąska sosnowa i z jakimi daniami komponuje się najlepiej? Dlaczego Japończycy się nimi zajadają? W jakich lasach występuje? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszej galerii zdjęć.