Uważaj, to nie wyrośnięty koper. Miał być tanią paszą dla bydła w PGR-ach, do dzisiaj jest powodem oparzeń, ropnych pęcherzy, w skrajnych przypadkach

Dawid Łukasik

Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [1/9] Następne

Barszcz Sosnowskiego - skąd się wziął

Uważaj, to nie wyrośnięty koper. Miał być tanią paszą dla bydła w PGR-ach, do dzisiaj jest powodem oparzeń, ropnych pęcherzy, w skrajnych przypadkach nawet zgonów. Mowa o barszczu Sosnowskiego, osobliwym "darze" z ZSRR, a dokładnie - od radzieckich uczonych z Wszechzwiązkowego Instytutu Uprawy Roślin w Leningradzie.

Barszcz Sosnowskiego (Heracleum sosnowskyi Manden) - inwazyjny chwast z rodziny selerowatych - został odkryty w 1772 roku przez ekspedycję Rosyjskiej Akademii Nauk. W 1944 roku doczekał się naukowego opisu.

Skąd jego nazwa? O tym na kolejnej stronie.

Jak rozpoznać niebezpieczny barszcz Sosnowskiego?

<iframe src="//get.x-link.pl/63cd6998-3756-7e40-0fbe-bc1fb52b0fae,23459a91-1b80-479e-62a5-f006cd7db533,embed.html" width="640" height="360" frameborder="0" webkitallowfullscreen="" mozallowfullscreen="" allowfullscreen="" allow="autoplay; fullscreen" scrolling="no"></iframe>

Źródło: Dzień Dobry TVN, dostawca: x-news

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy