
Wiele ziół, ale też roślin uważanych za polne chwasty, ma wiele substancji dobroczynnych dla naszego zdrowia. Są też takie, które pomagają w odchudzaniu. Zobacz co i jak stosować - szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.

Lubczyk
Wyciąg z lubczyku wspomaga pracę układu trawiennego oraz zapobiega nadmiernej fermentacji jelitowej. Łagodzi niestrawność, wzdęcia oraz bóle brzucha.
Zwykle wykorzystujemy świeże lub i suszone liście jako dodatek do wielu potraw lub główny składnik zupy. Możemy przygotować napar - łyżkę suszonego, rozdrobnionego korzenia zalewamy szklanką wrzątku, parzymy, odcedzamy.

Owoce morwy białej
Wspomagają procesy odchudzania, hamują łaknienie, pomagają wyeliminować podjadanie. Sok z morwy wpływa na zmniejszenie stężenia trójglicerydów w wątrobie. Wyciąg z liści hamuje aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów złożonych do cukrów prostych. Ulegają one wchłonięciu. Hamowanie wchłaniania węglowodanów przeciwdziała odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Owoce morwy są źródłem antocyjanów, które mają pozytywne działanie u osób z nadwagą i otyłością.
Możemy jeść owoce świeże lub suszone (są one dość kaloryczne, więc nie należy przesadzać z ilością). Warto też pić herbatę (1 g wysuszonych liści zalewamy 100 ml wody o temperaturze 98°C i parzymy przez ok. 5 minut)

Krwawnik
Wspomaga trawienie poprzez większą produkcję żółci, przyspiesza przemianę materii, poprawia też wchłanianie składników odżywczych. Wspiera oczyszczanie i odtruwanie. Wykorzystujemy kwiaty i liście. Można stosować je w formie nalewki, oleju, herbaty. Na odchudzanie polecamy napar. Warto dodać do niego cytrynę lub zieloną pietruszkę, które łagodzą smak krwawnika.
Napar z krwawnika: 500 ml wody, 3 kawałki świeżych kwiatów krwawnika, kawałek imbiru i 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego gotujemy 10 minut. Dodajemy sok z 1 cytryny i natkę zielonej pietruszki. Blendujemy, by natka nie oddzieliła się od naparu.