
Cykoria
Cykoria to błękitne kwiaty, które spotkamy na łąkach. Wywar z jej korzeni to napój, który przyspiesza przemianę materii. Pozwala organizmowi łatwiej trawić i tracić uzyskaną energię. To dzięki wysokiej zawartości inuliny, która obniża poziom cukru w krwi, dzięki czemu mniej odczuwamy głód, rzadziej przejadamy się.
Napar robimy zalewając kilka korzonków dwiema szklankami wrzącej wody, gotujemy 10 minut. Chłodzimy, wyjmujemy korzenie lub przecedzamy płyn.

Przyprawy korzenne (cynamon, goździki, kardamon, kurkuma) i imbir
Podkręcają metabolizm.
Świetny dodatek do deserów. Możemy też zrobić shot do wypicia - kawałek imbiru (ok. 5 cm) obieramy, kroimy, blendujemy z sokiem z jednej cytryny, 10 g kurkumy i 1/3 szklanki wody. Można też dodać obraną, pokrojoną pomarańczę, miód oraz szczyptę cynamonu

Bazylia/oregano
Zawierają olejek bazyliowy, który reguluje tempo trawienia
Świetny dodatek do wielu dań, do posypania sałatki czy kanapki.

Mięta
Służy produkcji większej ilości kwasu żołądkowego, żółci, reguluje pracę jelit. Smak mięty ogranicza chęć podjadania.
Aromat naparu z mięty jest niezwykle prosty do zrobienia - wystarczy zalać świeże lub suszone łodygi albo liście gorącą wodą.