
Pokrzywa zwyczajna
Picie naparu z tej rośliny może zmniejszyć stężenie glukozy we krwi, a tym samym obniżyć ryzyko rozwoju stanu przedcukrzycowego oraz cukrzycy typu 2. Napar można przygotować ze świeżych lub suszonych liści. Wystarczy jedną łyżkę ziela zalać szklanką wrzącej wody i parzyć ok. 15 minut. Tak przygotowany napój można pić kilka razy dziennie.

Moringa
Naukowcy sugerują, że regularne spożywanie moringi może obniżać stężenie glukozy we krwi oraz zwiększać wrażliwość komórek i tkanek na działanie insuliny. Warto wspomnieć, że kobiety w ciąży mają bezwzględny zakaz stosowania tej rośliny, ponieważ może wywoływać poronienia.

Szałwia lekarska
Liście tej rośliny w delikatny sposób pomagają regulować stężenie cukru we krwi. Należy jednak wspomnieć, że kobiety w ciąży nie powinny jej spożywać. Aby przygotować napar z liści szałwii należy łyżkę suszonego ziela zalać szklanką wrzącej wody i parzyć ok. 20 minut.

Rutwica lekarska
Bylina ta jest źródłem galaginy, czyli związku o właściwościach obniżających stężenie cukru we krwi. Dzięki temu picie naparów z niej może wspomagać leczenie cukrzycy typu 2 oraz stanu przedcukrzycowego. Warto dodać, że rutwica wykazuje właściwości napotne oraz moczopędne, dlatego początkowo może zwiększać wydzielanie moczu, które i tak jest częste podczas hiperglikemii. Rutwicę można stosować podczas karmienia piersią, ponieważ wykazuje właściwości pobudzające laktację.