
Zioła nie wyleczą cukrzycy, jednak niektóre z nich - stosowane za zgodą lekarza - mogą być wsparciem dla osób chorych na cukrzycę lub mających stan przedcukrzycowy, gdyż obniżają poziom cukru we krwi. Sprawdź o jakie zioła chodzi na kolejnych slajdach naszej galerii >>>

Morwa biała
Roślina ta jest bardzo dobrze znana osobom chorującym na cukrzycę. Regularne jej spożywanie w widoczny sposób zmniejsza stężenie cukru we krwi. Naukowcy zaobserwowali, że stosowanie ok. 4 g wyciągu z morwy białej uwrażliwia komórki na działanie insuliny oraz wyrównuje glikemię. Liście morwy białej zawierają DNJ, czyli związek, który spowalnia rozkład skrobi na cukry proste, a tym samym zapobiega nagłemu wzrostowi glikemii. Morwy białej nie powinny spożywać kobiety ciężarne i karmiące.

Mniszek lekarski
Spożywanie tej rośliny może wspomagać leczenie stanu przedcukrzycowego. Mniszek jest źródłem inuliny, czyli związku obniżającego indeks glikemiczny niektórych posiłków oraz spowalniającego wchłanianie glukozy. Napary z mniszka lekarskiego nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące.

Kozieradka
Kozieradka jest źródłem kumaryny oraz trygoneliny, które wykazują działanie hipoglikemizujące, czyli obniżające stężenie cukru we krwi. W wielu badaniach wykazano, że dodatek kozieradki do posiłku może zmniejszyć poziom glukozy we krwi o ok. 25 proc. w przypadku osób mających stan przedcukrzycowy. Kozieradki nie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią.