
Tajemniczy kod na naklejce pozwala rozpoznać, z jaką żywnością mamy do czynienia: ekologiczną czy nieekologiczną, bezpieczną czy szkodliwą dla zdrowia. Warto wiedzieć, co oznaczają poszczególne cyfry w kodzie na naklejkach owoców i warzyw.
Sprawdź teraz w naszej galerii, co oznaczają poszczególne dane na naklejkach z owoców i warzyw >>>>>

Czterocyfrowy kod, który rozpoczyna trójka lub czwórka
Kody czterocyfrowe rozpoczynające się od cyfr 3 lub 4 są przypisane poszczególnym gatunkom warzyw i owoców z upraw konwencjonalnych - dane warzywo lub owoc zostało wyprodukowane przy użyciu nowoczesnych metod agrotechnicznych z wykorzystaniem dużych ilości pestycydów i nawozów. Nie jest to zdrowa żywność, gdyż pestycydy i nawozy zawierają szkodliwe substancje chemiczne. Żywność konwencjonalna bywa również pryskana woskami, które nazywane są substancjami z grupy DDT.

Pięciocyfrowy kod, który rozpoczyna cyfra dziewięć
Owoce i warzywa, które na naklejkach mają pięciocyfrowy kod rozpoczynający się od cyfry 9 pochodzą z upraw rolnictwa naturalnego, ekologicznego. W tym wypadku używano tylko naturalnych metod, bez wykorzystywania środków chemicznych. Tak oznaczone produkty nie zawierają środków chemicznych i szkodliwych "ulepszaczy" wyglądu i smaku. Na półkach sklepowych warto zatem szukać wyłącznie owoców i warzyw z naklejką z pięciocyfrowym kodem, który rozpoczyna cyfra dziewięć.

Pięciocyfrowy kod, który rozpoczyna cyfra osiem
Produkty, które oznaczone są pięciocyfrowym kodem rozpoczynającym się cyfrą 8 lepiej omijać szerokim łukiem. To żywność genetycznie modyfikowana (GMO), która może być szkodliwa dla zdrowia. Do najczęściej modyfikowanych produktów należą: melony, banany, kukurydza, papaja, rzepak, a także soja.
Jak jednak informuje IFPS - organizacja odpowiedzialna za przydzielanie kodów PLU - obecnie system ten nie jest stosowany. Kody rozpoczynające się od cyfry 8 mają być wykorzystywane do oznaczania zwykłych produktów. Niestety kody PLU nie są obowiązkowe, dlatego firmy producenckie często pomijają oznaczenie informujące o tym, że żywność jest genetycznie modyfikowana, poprzestając jedynie na kodzie czterocyfrowym.