https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zupy, pierogi i zapiekanki przegrywają z... No właśnie z czym?

Puls Biznesu
fot. sxc
Z kuchnią napływową. Z badań, które opublikował Puls Biznesu, wynika, że najlepsze perspektywy rozwoju mają sieci barów szybkiej obsługi i pizzerii.

www.pomorska.pl/gospodarka

Więcej informacji gospodarczych przeczytasz na stronie www.pomorska.pl/gospodarka

Przedstawiciele branży gastronomicznej narzekają, że z powodu spowolnienia gospodarczego w 2009 r. po raz pierwszy od lat spadła liczba klientów i wartość obrotów sektora.

Z raportu firmy hurtowej Makro o polskim rynku HoReCa (hotele, restauracje, katering), cytowanego przez portal pb.pl, opartego na badaniu przeprowadzonym przez OBOP w marcu 2010 r. wynika, że Polacy najczęściej poza domem jadają pizzy (37 proc.) i kebaby (24 proc.). W czołówce najczęściej wybieranych dań znajdują się też hamburgery (19 proc.). Pizzom oraz kebabom ustępują już nie tylko tradycyjne dania kuchni polskiej, jak zupy czy pierogi, ale także bardzo popularne niegdyś w naszym kraju zapiekanki (13 proc.).

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska