
Jak długo mrozić ryby?
Większość ryb powinno się mrozić maksymalnie 4 miesiące, w przypadku śledzi krócej - do 2 miesięcy.

Ile można mrozić chleb?
Zdarza się, że kupimy za dużo pieczywa, zamiast czekać, aż zeschnie, możemy je zamrozić. Kromki lub bochenki w foliowych woreczkach powinny spędzić w lodówce do 3 miesięcy, o miesiąc dłużej można przetrzymać surowe ciasta, np. na pierogi, pizzę lub ciasto drożdżowe.

Kilka rad dotyczących mrożenia
Czasem szuflady zamrażarki wypełnione są po brzegi, łatwo zgubić się w kalendarzu mrożenia. Warto na każdym woreczku lub pudełku zapisać datę rozpoczęcia procesu, będzie łatwiej odliczyć, kiedy wyjąć mięso lub rybę do spożycia. Nie należy zostawiać żywności bez opakowania, jest wtedy narażona nie tylko na wysuszenie, ale też bakterie. Pakując dania gotowe, np. zupę lub gulasz, muszą być one ostudzone. Co ważne, raz wyjęty produkt nie może być zamrażany ponownie.