Oto podstawowe zasady, dzięki którym w czasie urlopu nie będziemy odczuwać problemów trawiennych:
- Spożywane produkty powinny być różnorodne. Wykorzystajmy zatem czas, gdy mamy dostęp do różnych potraw i próbujmy w małych ilościach wielu z nich.
- Należy uważać na nabiał, szczególnie zimne mleko, ponieważ zawarte w nim bakterie mogą wywołać biegunkę.
- Zamiast soli lub w częściowym jej zastępstwie, warto korzystać ze świeżych lub suszonych ziół. Wybieraj przyprawy ziołowe, tym bardziej, że sól wiąże wodę, tak potrzebną naszemu organizmowi w czasie upalnych wakacji.
- Należy pić dużo wody.
Picie wody jest zdrowe! Szczególnie w ciepłe dni
- W wakacje mamy zmniejszone zapotrzebowanie na wytworzenie energii do ogrzania ciała, jedzmy zatem pokarmy lekkie, które zaspokoją głód, ale będą niskokaloryczne - przede wszystkim owoce i warzywa.
- Jeśli nie możemy powstrzymać się przed zjedzeniem słodyczy, lepiej sięgnąć po lody, najlepiej sorbety, które dostarczają znacznie mniej kalorii niż ciasta i cukierki.
Czytaj e-wydanie »