Tymczasem choroba postępuje, a nie leczona może dać groźne dla życia powikłania. Dlatego każdy powinien raz w roku kontrolować poziom cukru we krwi.
Prawidłowa glikemia (poziom cukru) w osoczu, oznaczana na czczo wynosi mniej niż 110mg/dl. Cukrzycę rozpoznaje się, gdy stężenie glukozy, co najmniej 8 godzin od ostatniego posiłku przekracza 125mg/dl, a w przypadkowym badaniu (o dowolnej porze dnia) poziom cukru jest wyższy od 200mg/dl.
Polskie Towarzystwo Diabetologiczne wyróżnia kilka typów cukrzycy. Cukrzyca typu 1 (insulinozależna) ujawnia się na ogół w dzieciństwie lub młodości i cukrzyca typu 2 (insulinoniezależna), tzw. cukrzyca dorosłych, która stanowi około 90 proc. wszystkich przypadków. Rozpoznanie cukrzycy u dorosłych jest znacznie trudniejsze niż cukrzycy typu 1. Nawet połowa chorych na cukrzycę typu 2 nie podejrzewa u siebie rozwoju tej przypadłości.
Potencjalny cukrzyk to osoba otyła, z zaburzeniami lipidowymi i cierpiąca na nadciśnienie tętnicze. Gdy dodatkowo odczuwamy wzmożone pragnienie, tracimy nagle na wadze i często oddajemy duże ilości moczu, koniecznie wybierzmy się na badania!
Cukrzyca to nie wyrok! Chorzy, w większości przypadków, nie muszą być na specjalnej, bardzo rygorystycznej diecie "cukrzycowej". Wystarczy, aby chory ograniczył spożycie produktów bogatych w cukry proste i tłuszcze zwierzęce, a także zmniejszył ilość soli kuchennej w diecie. W posiłkach muszą pojawić się pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, chudy nabiał, ryby. Bardzo istotne jest także regularne spożywanie 4-5 posiłków dziennie, dzięki czemu wyeliminujemy nagłe skoki i różnice stężenia cukru we krwi między i po posiłkach. Szalenie ważnym elementem leczenia, oprócz leków i diety, jest codzienna aktywność fizyczna. Wysiłek powoduje obniżenie glikemii, dlatego warto uczynić dobrym zwyczajem codzienny spacer, czy spokojną jazdę rowerem. Uwaga! Przy intensywnym wysiłku fizycznym pojawia się ryzyko niedocukrzenia (hipoglikemia), warto więc zawsze mieć pod ręką 2-3 kostki cukru, sok czy przed wyjściem na spacer zjeść pożywną kanapkę z ciemnego chleba.
Czytaj e-wydanie »