W minionym miesiącu do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bydgoszczy zgłoszono osiem ognisk zakażeń pokarmowych - informuje Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Bydgoszczy - Ogółem zachorowało 38 osób, w tym 10 dzieci do lat 14. Hospitalizowano już 34 osoby w tym dziewięcioro dzieci do lat 14.
Do większości zatruć doszło po spożyciu zimnych serników z dodatkiem surowych jaj, jajecznicy, niedogotowanych jaj i tatara z dodatkiem surowych jaj.
Bądźcie bardzo czujni
W tej chwili bardzo trudno przewidzieć, czy można spodziewać się dalszego wzrostu zachorowań - poinformował rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Stanisław Gazda. - Czerwiec i reszta lata to okres, kiedy odbywają się imprezy komunijne, liczne wesela i podobne spotkania rodzinne, gdzie podaje się potrawy zawierające np. majonez a przede wszystkim z udziałem jajka. W związku z tym może występować większa liczba zachorowań. Epidemii nigdy nie było i nie będzie, nie grozi nam to. Możemy jedynie przestrzec ludzi, aby unikali zatruć. Przy przygotowaniu potraw dla większej liczby osób należy zachować szczególną ostrożność, gdyż można narazić zdrowie innych a siebie na zła sławę - ostrzega rzecznik.
Przeczytaj też: Winna salmonella? Pięciu włocławian w szpitalu.
Jak ustrzec się przed zachorowaniem?
Przede wszystkim należy dbać o czystość i higienę. Często myć ręce, szczególnie po wyjściu z toalety i przed przygotowaniem posiłków, jak i utrzymywać w czystości naczynia, sprzęt kuchenny oraz pomieszczenie do przygotowywania posiłków. Drób i mięso kupować należy jedynie z pewnego źródła, a po ich przygotowaniu natychmiast wstawiać do lodówki. W lodówce przestrzegać oddzielenia potraw do bezpośredniego spożycia od surowców, takich jak surowe mięso, nieoczyszczone warzywa czy surowe jaja. Potrawy z dodatkiem jaj poddawać działaniu wysokiej temperatury poprzez gotowanie, pieczenie itp. Nie przyrządzać żadnych potraw z udziałem surowych jaj. W razie wystąpienia objawów chorobowych (np. biegunka, wymioty, wysoka temperatura) - należy natychmiast zgłosić się do lekarza.
Więcej informacji na temat najskuteczniejszych sposobów zapobiegania zatruciom pokarmowym można uzyskać ze strony internetowej Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Bydgoszczy - [www.pwisbydgoszcz.pl**](http://www.pwisbydgoszcz.pl).
Czytaj e-wydanie »**