Zapytajcie o dietę
Nie wiecie państwo, jaka dieta będzie najlepsza dla was? Chorujecie na serce i nie wiecie, czy w ogóle możecie się odchudzać?
Zapytajcie naszego eksperta Joannę Scheffs z Poradni "Mój Dietetyk" w Bydgoszczy. Na pytania czekamy w poniedziałek, w godz. 12-13, pod numerem bezpłatnej infolinii 800 111 006. Możecie też państwo wysłać maila pod adresem: [email protected]
Ten proces nie powinien być szybki. Najlepiej, byśmy chudli tak długo, ile trwało przybieranie na wadze. Zbyt szybka utrata masy ciała często powoduje utratę wody i mięśni, co w konsekwencji obniża nasz metabolizm. Skutkuje to powrotem do dawnej wagi, czyli następuje niechciany przez nas efekt jo-jo.
Prawidłowe tempo chudnięcia to około 0,5 do 1 kg masy ciała na tydzień. Wtedy w pierwszej kolejności tracimy tkankę tłuszczową.
Czytaj także: Odchudzanie sposobem na życie
Nie jedzmy monotonnie
Odchudzając się postawmy na różnorodność. Co to znaczy?
- Nie jemy cały tydzień zupy kapuścianej, warzyw czy samych tłuszczy lub ostatnio modnych białek. Nasz organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach. Niedobór lub nadmiar jednego z nich może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia - ostrzega Joanna Scheffs, dietetyk z Poradni "Mój Dietetyk" w Bydgoszczy.
Postawmy na błonnik
W naszej diecie podstawę powinna stanowić jak najbardziej naturalna żywność. Najlepiej, jeśli będzie jak najmniej przetworzona, czyli np. owoc zamiast kartonowego soku, płatki owsiane zamiast gotowych płatków śniadaniowych, zielona herbata zamiast czarnej.
Joanna Scheffs radzi: - Wybierajmy takie produkty, które dają nam uczucie sytości, czyli zawierają dużą ilość włókna pokarmowego. Najwięcej błonnika zawierają pełnoziarniste produkty zbożowe, czyli ciemny chleb, kasze, płatki zbożowe, otręby, ryż brązowy. Tych produktów powinno być w diecie jak najwięcej. Sporo błonnika zawierają również warzywa i owoce, których powinniśmy spożywać nawet kilogram na dzień.
A owoce i warzywa? Owoce ograniczamy do 2-3 porcji dziennie, ponieważ mają nieco więcej kalorii i zawierają cukier zwany fruktozą.
Natomiast warzywa, m.in. kapustę, ogórki, pomidory, sałatę, rzodkiewki, paprykę, sałatę, szpinak praktycznie możemy jeść bez ograniczeń. Nie zapominajmy również o roślinach strączkowych, orzechach, migdałach, pestkach dyni, słonecznika itp. Pomimo, że mają dużo kalorii dają spore uczucie sytości i mogą być świetną przekąską w ciągu dnia.
Pamiętajmy też, by dwa razy dziennie sięgać po produkty białkowe, np. mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe.
Trzy razy dziennie powinniśmy spożywać produkty mleczne, tj. mięso, ryby, jogurt, kefir, maślankę czy twaróg.
Tylko chude produkty
Czego unikać podczas diety?
Przede wszystkim tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Wybierajmy tłuszcze roślinne, np. oliwę z oliwek, do smażenia olej rzepakowy, a do sałatek olej lniany. Postawmy na chude mięso i wędliny, odkrawajmy widoczny tłuszcz. Unikajmy kiełbas, salami, pasztetów, smalcu, ponieważ mają bardzo dużo kalorii. Wybierajmy mleko maksymalnie 2 %, chude jogurty, twarogi itp.
Joanna Scheffs podsumowuje: - Idealna dieta odchudzająca to taka, która jest wzorem odżywiania na całe życie. Po zakończeniu kuracji powinniśmy mieć ukształtowane zdrowe nawyki żywieniowe, które zostaną w nas na zawsze. Dzięki temu łatwiej będzie nam utrzymać szczupłą sylwetkę na dłużej.
Czytaj e-wydanie »