https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Afera mięsna w regionie. Wycofywane mięso trafiało znów do sklepów

Viola Lniano
Viola Lniano Andrzej Bartniak
Jak ujawnili dziennikarze "Uwaga!" TVN zakład mięsny Viola Lniano dodawał do swoich produktów wędliny i mięso wycofywane ze sklepów. - Proceder miał trwać od wielu lat.

Na nagraniu "Uwaga!" TVN widać, jak zwracane ze sklepów mięso jest segregowane tak, by jak największa część odrzutów trafiła do ponownej sprzedaży. Nawet towar z bardzo krótkim terminem ważności jest przerabiany na mielonki, wędliny i kiełbasy.

Wędliny i mięso trafiały również za granicę: do Irlandii, Wielkiej Brytanii, Litwy i Niemiec.

Czytaj też: Kontrola w zakładach mięsnych Viola Lniano. "- Znaleźliśmy w chłodniach ukryte przetwory"

Jakim sposobem zakład otrzymywał dobre oceny kontrolującego go lekarza weterynarii? Jak twierdzi informator "Uwagi!"TVN kontrole najczęściej są zapowiedziane, wszyscy wiedzą o tym dzień wcześniej.

Więcej informacji wkrótce

Czytaj: Zmarł właściciel Zakładów Mięsnych "Viola"

Czytaj e-wydanie »

Komentarze 29

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pracownik
W dniu 06.02.2019 o 18:29, Piotr napisał:

Karać!!! wszystkich trujących do pierdla i karmić ich tym zepsuty żarciem.!!!

Niech firma utylizująca w Ostrowitem pokaże ile było utylizacji po aferze we Violi a ile jest teraz i gdzie są kontrole sanepidu i urzędu skarbowego przecież tych świń nie zostało tyle ubitych co przerobiono mięsa, więc jemy nie normowane produkty. Pytam gdzie te niespodziewane kontrole urzędników.

P
Piotr
Karać!!! wszystkich trujących do pierdla i karmić ich tym zepsuty żarciem.!!!
g
gość
Nosił Krzysiu J razy kilka ponieśli i Krzysia

JEŻELI POSIADANY MAJĄTEK POCHODZI Z PRZESTĘPSTWA SZYBKO OSĄDZIĆ GOŚCIA ZAREKWIROWAĆ MAJĄTEK NA POCZET GRZYWNY I NIECH TO BĘDZIE PRZESTROGĄ DLA INNYCH
o
oo
Nosił Krzysiu J razy kilka ponieśli i Krzysia
p
piowel
Taaa... jasssne... Żadna stacja tv nie pozwoliłaby sobie na wyemitowanie tekiego materiału bez twardych dowodów. Złodziej złapaty z ręką w cudzej kieszeni często krzyczy: "to nie moja ręka!"

Akurat TVN g***o sobie robi z prawdy! Rzetelności nie widziano tam nigdy! Możesz sobie POdskakiwać twoich dowodów sędzia nie dopuści do przedstawienia na rozprawie. A jak będziesz się domagał to cie skarze za obrazę sądu! Dziecinko OTWÓRZ OCZY!
G
Gość
To nie tylko Viola. Tak wszyscy robią, ale się pilnują. Auta , które rozwożą kiełbaski, przywożą zwroty, śmierdzące. Te nasze zakłady mięsne to oszuści i mordercy!

nie kupujmy tego świństwa ani z violi, ani z prosiaczka, ani z kiera, ani od Gzeli. Zachęcam wszystkich do jedzenia pieczonych, gotowanych samodzilni mięs , warzyw, drobiu
G
Gość
Na nagraniu "Uwaga!" TVN widać, jak zwracane ze sklepów mięso jest segregowane tak, by jak największa część odrzutów trafiła do ponownej sprzedaży. Nawet towar z bardzo krótkim terminem ważności jest przerabiany na mielonki, wędliny i kiełbasy. - co za bzdura
Na nagraniu widać że mięso jest przez kogoś oglądane i sprawdzane są daty ale nie widać nigdzie żeby to mięso trafiło do jakiejkolwiek produkcji - to są tylko domysły nie poparte żednymi dowodami...
Jeszcze nikt nikomu niczego nie udowodnił, nie ma żadnych wyników badań - kompletnie NIC a już koś zakład spisał na straty i najlepiej wszyscy chcieli by go zamknąć !!!
Tam jest zatrudnione pewnie z 500 ludzi którzy polecą na bruk jak zakład zamkną !!!
Jak można rzucać takie oskarżenia nie mając niezbitych dowodów - to co pokazali w tym programie to zwykle spekulacjie i podejrzenia nic więcej !!!
Tak naprawe to może to wcale nie było na terenie zakładów Violi - może poprostu ktoś ich "nie lubi" i chce im koło pióra narobić bo są dla kogoś niewygodni - dlaczego takie akcje nie dzieją się w zakładach które reklamują się na antenie TVN...

a ille tysięsy ludzi zakład ten trłu swoimi starymi wyrobami....również ludzie, którzy tam pracują dopuszczali się tego procdeeru....każdy normalny człowik wi, ż stare, lepkie, obślizgłe i spleśniałe wyroby nie nadają si do spożycia i grożą ciężkim zatruciem. Ukarać wszystkich, którzy w tym uczstniczyli!!!!
j
jac
I tu jest odpowiedź na pytanie: dlaczego nie odczuwamy kryzysu? Niedługo zaczniemy kupować papier toaletowy z odzysku zawsze to taniej a i miejsca pracy będą zachowane.
J
Jacek
To nie tylko Viola. Tak wszyscy robią, ale się pilnują. Auta , które rozwożą kiełbaski, przywożą zwroty, śmierdzące. Te nasze zakłady mięsne to oszuści i mordercy!
G
Gość
A dlaczego zwalniać pracowników czy oni są winni.Wina leży po stronie zarządu spółki o osób kontrolujących.Winnych skazać i zamknąć pozbawić ich całego mienia które pochodziło z tego procederu.Wybrać nowy zarząd i dalej do roboty

Dopóki nie zmieni się morale pracowników-trucicieli, nie ma znaczenia jaki będzie zarząd. ONI SĄ WSPÓŁWINNI. Mleko rozlało się. Tylko sumień "jedynych żywicieli rodzin" nadal nic nie rusza. To nie my... TO K@#WA WY!!!
g
gość
Taaa... jasssne...
Żadna stacja tv nie pozwoliłaby sobie na wyemitowanie tekiego materiału bez twardych dowodów.
Złodziej złapaty z ręką w cudzej kieszeni często krzyczy: "to nie moja ręka!"

A dlaczego zwalniać pracowników czy oni są winni.Wina leży po stronie zarządu spółki o osób kontrolujących.Winnych skazać i zamknąć pozbawić ich całego mienia które pochodziło z tego procederu.Wybrać nowy zarząd i dalej do roboty
n
nastka
No i co z tego ze sanepidowi nie podlegają, natomiast sklepy podlegają z ta kiełbasą tak sądzę. To łatwo było sprawdzać co się robi z zwrotami w taki jednym czy drugim sklepie albo skontrolować samochód przewożący żywność alby wywożący zwroty ot tak jakiś nalot z policją. Dlaczego to niby takie trudne a tak oczywiste, przecież jedna z drugą damą co walą mandatami za kurz na półce domyśla się co się robi ze zwrotami a jeśli nie to współczucia za brak odnajdywania się w realiach Polski
p
piotr2
a sanepid co robi?

Zakłady mięsne nie podlegają pod Sanepid. Kontrolę prowadzi Powiatowy Lekarz Weterynarii. To tylko w kwestii formalnej.
G
Gość
wędlin z Gzeli nie kupuję, z daleka bije od nich chemią, do sklepu Kiera na Klasztornej az obrzydliwie wejśc, tak tam śmierdzi.Myslę, że wszystkie zakłady robia taki sam syf .Parówki z porkosu to jakas magma.Myślę,że nawet ci co mówia,że mają wędliny bez konserwantów ściemniają
g
gość
W większości polskich zakładów mięsnych jest to samo, jeden wielki syf, dlatego nie kupuję wedlin. Za ten syf odpowiadają skorumpowane służby nadzoru i kontroli. Już nawet masło trzeba kupować zagraniczne bo w polskim nawalone pełno wszelkiego hadstwa . Do czego ta unia doprowadziła. dobre polskie jedzenie zmieniło się w zatrute świństwo . Chleb - chemia, dodawane wszelkie śmiecie,mleko, serwatki , sery żółte - z całą tablicą Mendelejewa., to samo inne przetwory mleczne itp. A ludzie masowo chorują , przy braku możliwości leczenia.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska