Rozeta drożdżowa z jagodami - składniki:
500 g mąki
2 jajka
2 żółtka
250 ml mleka
50 g drożdży
50 g masła
125 g cukru
cukier wanilinowy
jagody (inne owoce)
aromat pomarańczowy
Kruszonka
0,5 szkl mąki
1-4 szkl cukru pudru
2,5 dkg masła
cukier puder
kilka łyżek gorącej wody
Jak przygotować ciasto?
Mleko należy podgrzać, masło stopić. Drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka, zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Połowę cukru rozpuścić w mleku. Resztę cukru i cukier waniliowy i sól wsypać do żółtek i jajka, roztrzepać.
Dodać skórkę z pomarańczy i aromat, ubijać do rozpuszczenia cukru. Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, mleko i ubite jajka, wymieszać. Wlać masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Urywać kawałki ciasta, Ulepić 9 kul, układać w tortownicy. Gdy ciasto podrośnie, posmarować jajkiem posypać kruszonką. Piec w 180 st. C 35-40 minut.
Podaj dalej swój przepis
Chcesz podzielić się swoim przepisem? Przyślij do nas ze zrobionym przez siebie zdjęciem, a my opublikujemy w weekendowym wydaniu naszego serwisu: [email protected]
Czytaj e-wydanie »