MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych...
fot. JillWellington/Pixabay

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają zmniejszyć stan zapalny organizmu

Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Jedną z jego ról jest wspieranie organizmu w walce z antyoksydantami, a tym samym zmniejszanie stanu zapalnego i spowalnianie procesu starzenia komórek. Zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy polifenolowych, które wpływają pozytywnie na kondycję kości i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca.

Zobacz również

Najmłodsi łodzianie skakali o tyczce z Moniką Pyrek na stadionie RKS w Łodzi. Zdjęcia

Najmłodsi łodzianie skakali o tyczce z Moniką Pyrek na stadionie RKS w Łodzi. Zdjęcia

Papszun One wraca do Częstochowy. Przypominamy najlepsze memy o trenerze

Papszun One wraca do Częstochowy. Przypominamy najlepsze memy o trenerze

Polecamy

Już niedługo nie kupisz węgla. Rząd szykuje nowy zakaz. Od kiedy nowe przepisy?

NOWE FAKTY
Już niedługo nie kupisz węgla. Rząd szykuje nowy zakaz. Od kiedy nowe przepisy?

Środa będzie bardzo niebezpieczna! IMGW ostrzega już teraz

Środa będzie bardzo niebezpieczna! IMGW ostrzega już teraz

Polska ma szansę na zdobycie ważnego rynku. To teren niemal dziewiczy

Polska ma szansę na zdobycie ważnego rynku. To teren niemal dziewiczy