5 z 10
- Kalkulacja sklepowych cen i chęć zaoszczędzenia to również...

Robiąc przetwory chcemy zaoszczędzić

- Kalkulacja sklepowych cen i chęć zaoszczędzenia to również czynniki, które determinują działania Polaków. Niewiele mniej niż jedna piąta ankietowanych osób twierdzi, że przygotowuje przetwory, ponieważ chce zaoszczędzić i obniżyć koszty zimą – zaznacza Anna Karasińska, Ekspert ds. Badań Rynkowych. Jedynie 11% badanych stwierdziło, że robienie przetworów nie opłaca się, ponieważ w sklepach można kupić tańsze produkty. Blisko połowa, bo aż 43% tłumaczy, że nie planuje przygotować słoików na zimę ze względu na brak czasu – dodaje Anna Karasińska.

6 z 10
Liczba osób, które zamierzają przygotować przetwory jest...

Na wsi łatwiej o świeże owoce i warzywa

Liczba osób, które zamierzają przygotować przetwory jest zależna od miejsca zamieszkania oraz możliwości dostępu do owoców i warzyw pochodzących ze źródeł godnych zaufania. Zimowe weki cieszą się największą popularnością wśród mieszkańców wsi, 85% z nich przygotowuje przetwory, w dużych miastach – 63% Co interesujące, aż 75% badanych, którzy deklarują przygotowanie przetworów, wykorzystuje swoje zbiory.

Z własnych plonów, pochodzących z przydomowego ogródka czy sadu korzystają głównie osoby młode – 83% osób w wieku 25-39 lat oraz 92% osób żyjących na wsi.

7 z 10
- Coraz częściej stawiamy na świadome wybory i naturalne...

Wybieramy naturalne składniki

- Coraz częściej stawiamy na świadome wybory i naturalne składniki. ¾ ankietowanych twierdzi, że przyrządzi przetwory, wykorzystując własne plony z działki, sadu lub pola. Mniej niż połowa, bo 40% badanych osób wskazuje na zakupy w sklepie, na bazarze czy targowisku. Trzecią najczęstszą odpowiedzią wśród respondentów było grzybobranie – 30% utrzymuje, że do przygotowywania zapasów sięgnie po samodzielnie zebrane grzyby – mówi Karolina Łuczak, kierownik biura prasowego i komunikacji wewnętrznej w Provident Polska.

8 z 10
Planując przygotowanie przetworów, Polacy kierują się zasadą...

Słoiki dla całej rodziny, czasem w prezencie

Planując przygotowanie przetworów, Polacy kierują się zasadą zaopatrzenia się w jak największą ilość, zaspokajającą bieżące potrzeby i zapewniającą zapasy na zimę. 38% badanych przyznaje, że przygotuje taką ilość przetworów, by wystarczyła na zimę dla całej rodziny. Dominują w tej grupie gospodarstwa domowe zamieszkałe przez pięć i więcej osób (51%) oraz osoby w wieku 25-39 lat (49%). Są jednak i tacy, którzy preferują niewielkie przetwory, ograniczające się do kilku słoików. To głównie osoby młode w wieku 15-24 lat, żyjące w pojedynkę. Najbardziej szczodrzy są jednak seniorzy – 36% osób w wieku powyżej 59 lat zamierza przygotować taką ilość, która zaspokoi rodzinne zapotrzebowanie i umożliwi przekazanie części słoików w prezencie.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Kliknij i zobacz zwyciężczynie konkursu Miss Kujawsko-Pomorskiego. Mamy wyniki

Kliknij i zobacz zwyciężczynie konkursu Miss Kujawsko-Pomorskiego. Mamy wyniki

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Zobacz również

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Podlej tym grządki, a fasolka szparagowa obrodzi. Dzięki temu strączków będzie w bród

Anwil Włocławek rozbił Śląsk Wrocław i wygrał rundę zasadniczą!

Anwil Włocławek rozbił Śląsk Wrocław i wygrał rundę zasadniczą!