Powoli ku końcowi zmierza sezon na pomidory z własnych ogródków, ale jednocześnie zaczyna się zbiór śliwek węgierek na przetwory. Głównie powidła. Zimowe weki cieszą się największą popularnością wśród mieszkańców wsi - przygotowuje je 85% z nich, w dużych miastach - 63%. Ogółem 3/4 Polaków przygotowuje domowe przetwory na zimę. To aż o 26% więcej niż rok temu – tak wynika z badania Barometr Providenta. Ważny okazuje się dla nas niepowtarzalny smak. Dlaczego Polacy robią przetwory?Lubimy rodzinne tradycje i nabyte przyzwyczajenia. Chcemy być oszczędni, a także przywiązujemy wagę do zdrowego stylu życia i ekologicznych produktów. Ciekawostką jest, że najczęściej to ludzie młodzi, w wieku 15-24 lat, deklarują przywiązanie do rodzinnych rytuałów. Najchętniej w słoikach zamykamy ogórki oraz owoce.Źródło: infowire.pl_______________________Agro Pomorska odcinek 75:
Powoli ku końcowi zmierza sezon na pomidory z własnych ogródków, ale jednocześnie zaczyna się zbiór śliwek węgierek na przetwory. Głównie powidła. Zimowe weki cieszą się największą popularnością wśród mieszkańców wsi - przygotowuje je 85% z nich, w dużych miastach - 63%. Ogółem 3/4 Polaków przygotowuje domowe przetwory na zimę. To aż o 26% więcej niż rok temu – tak wynika z badania Barometr Providenta. Ważny okazuje się dla nas niepowtarzalny smak.