Agrest - kiedy kwitnie i owocuje?
Agrest zakwita wcześnie – zazwyczaj już w kwietniu, co niestety czyni go wrażliwym na przymrozki. Natomiast owoce agrestu dojrzewają latem – już od końca czerwca do sierpnia, w zależności od odmiany i warunków (również pogodowych).
Jakie owoce ma agrest?
Owoce agrestu są kuliste lub lekko owalne, mogą być zielone, żółtawe, czerwone lub nawet purpurowe. Te smaczne kuleczki pokryte są delikatną, czasem lekko omszoną skórką. W smaku są zazwyczaj kwaskowate, ale istnieją odmiany słodsze – szczególnie nadające się do jedzenia na surowo.
Zobacz też: Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście
A co można zrobić z agrestu? Mnóstwo pysznych przetworów, które wypełnią naszą spiżarnię i pozwolą cieszyć się smakiem lata w chłodne jesienne i zimowe dni. Agrest świetnie się nadaje na domowe dżemy, konfitury, galaretki i kompoty. Jest też wyśmienity jako składnik ciast, deserów i kisieli. Z agrestu można nawet robić domowe wino agrestowe i ocet owocowy. Co ciekawe, w kuchni brytyjskiej agrest jest bardzo popularny jako dodatek do dań wytrawnych - jako baza do sosu do mięs (gooseberry sauce). Oczywiście agrest to także idealna przekąska na surowo.
Takie warunki są najlepsze dla agrestu
By agrest rósł zdrowo, miał dużo kwiatów i obficie owocował, trzeba zapewnić mu odpowiednie warunki:
Stanowisko: słoneczne lub lekko półcieniste – im więcej słońca, tym słodsze owoce.
Gleba: żyzna, przepuszczalna, lekko kwaśna lub obojętna (pH 6–6,5).
Wilgotność: agrest lubi umiarkowaną wilgoć – nie znosi suszy, ale też nie może rosnąć w podmokłej glebie.
Przycinanie: regularne przycinanie gałęzi poprawia owocowanie i ogranicza ryzyko chorób.
Agrest po tym bujnie obrodzi
Zastosuj ten domowy, bezpieczny nawóz, jeśli chcesz mieć agrest pełen zdrowych, dużych i słodkich owoców. Odżywka jest łatwa do zrobienia i bardzo skuteczna. Zobacz w poniższej galerii:
