GIS - co to za instytucja?
GIS czyli Główny Inspektorat Sanitarny to instytucja państwowa, która ma za zadanie m.in. kontrolować czy żywność oraz inne przedmioty wprowadzone do sprzedaży w sklepach na terenie Polski nie zagrażają zdrowiu i życiu Polaków.
Warto regularnie sprawdzać komunikaty GIS oraz zwracać uwagę na informacje dotyczące wycofywanych produktów spożywczych, aby unikać potencjalnych zagrożeń dla zdrowia.
ZOBACZ TEŻ: Ostrzeżenie GIS - popularne herbaty ziołowe wycofane. Wykryto w nich niebezpieczne substancje
Aktualne komunikaty GIS
Wycofywane produkty to m.in. sprzęty domowego użytku, takie jak kubki, łyżki i łopatki kuchenne, maty czy deski kuchenne, zabawki, a także produkty spożywcze. Zdarza się, że są zanieczyszczone pestycydami, groźnymi bakteriami i wirusami, rakotwórczymi substancjami albo z powodu błędów na etapie produkcyjnym znajdują się w nich fragmenty szkła lub metalu.
Obecnie obowiązuje kilka komunikatów Głównego Inspektora Sanitarnego o wycofaniu produktów spożywczych m.in. ze względu na:
wykrycie obecności bardzo groźnej bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC),
wykrycie obecności bakterii Salmonella,
możliwą obecność toksyn Alternaria,
stwierdzenie przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów,
a także ostrzeżenie dotyczące kosmetyków.
Te produkty wycofano ze sklepów - mogą być szkodliwe
W naszej galerii zamieściliśmy szczegółowe informacje o wycofanych produktach oraz o przyczynach ich wycofania z obrotu. Sprawdź czy masz te produkty w domu. Jeśli tak, w żadnym razie ich nie spożywaj, tylko wyrzuć.
Salmonella - objawy zakażenia
Bakterie salmonelli mogą powodować zakażenie układu pokarmowego zwane salmonellozą. Najczęściej przenoszone są przez skażoną żywność i wodę. Objawy salmonellozy pojawiają się od 6 do 72 godzin po zakażeniu i mogą trwać kilka dni:
biegunka (często wodnista, czasem z domieszką śluzu lub krwi),
nudności i wymioty, bóle brzucha,
gorączka, osłabienie i odwodnienie,
w skrajnych przypadkach salmonella może prowadzić do sepsy i poważnych powikłań, np. zapalenia stawów (tzw. reaktywne zapalenie stawów).
ZOBACZ TEŻ: Popularny produkt wycofany ze sklepów przez GIS. Stwierdzono obecność sulfonamidów
Bakterie Escherichia coli - objawy zakażenia
Escherichia coli produkująca toksynę Shiga (STEC) może prowadzić do ciężkich zatruć pokarmowych oraz poważnych powikłań. Toksyna Shiga uszkadza naczynia krwionośne w jelitach, nerkach i innych narządach. Może też powodować krwotoczne zapalenie jelita grubego – prowadzi to do silnych bólów brzucha i krwawej biegunki. U niektórych pacjentów (zwłaszcza dzieci i osób starszych) zakażenie może rozwinąć się w zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), który powoduje: niewydolność nerek, niedokrwistość hemolityczną (rozpad czerwonych krwinek), małopłytkowość (zwiększone ryzyko krwawień), możliwe uszkodzenie układu nerwowego.
Objawy zakażenia STEC pojawiają się 3–8 dni po zakażeniu:
bóle brzucha,
biegunka, często krwawa,
nudności i wymioty,
gorączka (ale nie zawsze).
