https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gluten w bezglutenowych batonach. GIS pilnie wycofuje te produkty ze sklepów

Joanna Gólczyńska
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o obecności glutenu (>20 mg/kg) w określonych partiach bezglutenowych batonów proteinowych marki BioTechUSA.  Oto szczegóły produktów >>>
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o obecności glutenu (>20 mg/kg) w określonych partiach bezglutenowych batonów proteinowych marki BioTechUSA. Oto szczegóły produktów >>>
GIS regularnie ostrzega konsumentów o wycofaniu różnych produktów, których spożywanie lub używanie może być zagrożeniem dla zdrowia, a nawet czasem życia. Ostatni komunikat dotyczy wykrycia glutenu w określonych partiach bezglutenowych batonów. Spożycie ich przy nietolerancji tego składnika, może wywołać reakcję alergiczną.

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) to państwowa instytucja, do zadań której należy m.in. kontrolowanie czy żywność oraz inne przedmioty wprowadzone do sprzedaży nie zagrażają zdrowiu i życiu Polaków.

Inspektorat tak pisze o sobie na stronie internetowej:

Nadzorujemy i kreujemy działania mające na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Naszym zadaniem jest minimalizowanie skutków zdarzeń niekorzystnie wpływających na życie Polaków – informujemy, aktywizujemy i edukujemy.

Przed czym ostrzega GIS?

Powody wycofania produktów są różne. Mogą na przykład dotyczyć skażenia przez bakterie salmonelli, które wywołują zatrucie pokarmowe czy skażenie przez bakterie E. Wśród innych popularnych przyczyn wycofania towarów są zanieczyszczenia jedzenia fragmentami metalu lub plastiku, skażenie wirusem WZW typu A lub skażenie pestycydami.

Jakiego rodzaju produkty wycofuje GIS?

Warto mieć na uwadze, że ostrzeżenia Głównego Inspektoratu Sanitarnego nie dotyczą tylko żywności. GIS wycofuje również różnego rodzaju akcesoria kuchenne, kosmetyki, zabawki dla dzieci.

Gluten w bezglutenowych batonach. GIS pilnie wycofuje te produkty ze sklepów

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o obecności glutenu (>20 mg/kg) w określonych partiach bezglutenowych batonów proteinowych marki BioTechUSA.

Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej. Oto szczegóły dotyczące produktów:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska