https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pestycydy w żywności - oto "Czysta Piętnastka", czyli najmniej toksyczne warzywa i owoce. Nowy raport EWG

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Które owoce i warzywa są najmniej toksyczne i najzdrowsze? Environmental Working Group (EWG) w nowym raporcie przedstawiła najmniej skażone produkty, czyli tzw. "Czystą Piętnastkę". Sprawdź teraz, jakie produkty się znalazły na tej liście.

Spis treści

Pestycydy w żywności

Niektóre świeże produkty w sklepach mogą być skażone przez pestycydy i inne substancje chemiczne.

Pestycydy to środki chemiczne szeroko stosowane w rolnictwie. Mają chronić rośliny przed szkodnikami - owadami i grzybami. Jednak ich obecność na owocach i warzywach może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Według najnowszych badań aż 70 proc. produktów spożywczych zawiera pozostałości pestycydów!

Rzadko myśli się o tym w czasie zakupów, jednak pestycydy mogą potencjalnie stanowić zagrożenie dla zdrowia. Warto wiedzieć, które owoce i warzywa kumulują najwięcej toksycznych składników, a które są najczystsze i najzdrowsze.

Jak pestycydy wpływają na człowieka?

Stosowanie pestycydów może być szkodliwe zarówno dla środowiska, jak i dla zdrowia człowieka. Szczególnie silny wpływ mają na organizm dzieci - wielu ekspertów potwierdza, że pestycydy uszkadzają dziecięcy układ nerwowy, sercowo-naczyniowy, moczowo-płciowy, pokarmowy, rozrodczy, hormonalny, krwionośny i odpornościowy. Zanieczyszczenie pestycydami wiąże się również z występowaniem nowotworów, w tym białaczki dziecięcej.

Nowe wyniki są alarmujące - wiele z tych toksycznych substancji może kumulować się w ciele, co w dłuższym okresie może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak:

  • zaburzenia hormonalne,

  • problemy z układem nerwowym,

  • zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów,

  • alergie oraz choroby układu oddechowego.

W tych produktach jest najmniej pestycydów

Environmental Working Group (EWG) to amerykańska organizacja non-profit, propagująca zdrowy tryb życia i działająca na rzecz dobra publicznego. Co roku EWG publikuje raport zawierający listę toksycznych owoców i warzyw. Badania skupiają się na wykryciu pozostałości pestycydów w popularnych produktach spożywczych. Lista jest tworzona na podstawie danych Agencji Żywności i Leków (FDA).

Prawie 65 proc. przebadanych próbek owoców i warzyw z tzw. Czystej Piętnastki nie zawierało wykrywalnych pozostałości pestycydów. Na szczycie listy "czystych" produktów, zawierających najmniej pestycydów, znalazły się między innymi awokado i kukurydza.

Eksperci przypominają, jak ważne jest dokładne mycie warzyw i owoców a także wybieranie produktów pochodzących z upraw ekologicznych.

Najbardziej skażone owoce i warzywa

Równocześnie z publikacją listy warzyw i owoców z najmniejszą ilością pestycydów, EWG publikuje listę najbardziej skażonych warzyw i owoców. Znalazły się na nich:

  • truskawki,

  • szpinak,

  • jarmuż,

  • papryka,

  • winogrona,

  • fasolka,

  • brzoskwinie,

  • jabłka,

  • gruszki,

  • borówki,

  • wiśnie,

  • nektarynki.

Oto najmniej toksyczne warzywa i owoce na świecie

Spośród 46 produktów uwzględnionych w analizie, wybrano 15 owoców i warzyw, które zawierają najniższe ilości pozostałości pestycydów. Prawie 65 proc. przebadanych próbek owoców i warzyw z Czystej Piętnastki, nie zawierało wykrywalnych pozostałości pestycydów.

Jak podaje EWG, nieco ponad 10 proc. badanych warzyw i owoców z listy, zawierało pozostałości dwóch lub więcej pestycydów. Natomiast żadna próbka z pierwszych sześciu produktów Czystej Piętnastki nie dała pozytywnego wyniku dla więcej niż trzech pestycydów.

Oto lista warzyw i owoców najmniej skażonych pestycydami na świecie. Szczegóły w galerii:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska