Spis treści
Pestycydy w żywności
Niektóre świeże produkty w sklepach mogą być skażone przez pestycydy i inne substancje chemiczne.
Pestycydy to środki chemiczne szeroko stosowane w rolnictwie. Mają chronić rośliny przed szkodnikami - owadami i grzybami. Jednak ich obecność na owocach i warzywach może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Według najnowszych badań aż 70 proc. produktów spożywczych zawiera pozostałości pestycydów!
Rzadko myśli się o tym w czasie zakupów, jednak pestycydy mogą potencjalnie stanowić zagrożenie dla zdrowia. Warto wiedzieć, które owoce i warzywa kumulują najwięcej toksycznych składników, a które są najczystsze i najzdrowsze.
Jak pestycydy wpływają na człowieka?
Stosowanie pestycydów może być szkodliwe zarówno dla środowiska, jak i dla zdrowia człowieka. Szczególnie silny wpływ mają na organizm dzieci - wielu ekspertów potwierdza, że pestycydy uszkadzają dziecięcy układ nerwowy, sercowo-naczyniowy, moczowo-płciowy, pokarmowy, rozrodczy, hormonalny, krwionośny i odpornościowy. Zanieczyszczenie pestycydami wiąże się również z występowaniem nowotworów, w tym białaczki dziecięcej.
Nowe wyniki są alarmujące - wiele z tych toksycznych substancji może kumulować się w ciele, co w dłuższym okresie może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak:
zaburzenia hormonalne,
problemy z układem nerwowym,
zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów,
alergie oraz choroby układu oddechowego.
W tych produktach jest najmniej pestycydów
Environmental Working Group (EWG) to amerykańska organizacja non-profit, propagująca zdrowy tryb życia i działająca na rzecz dobra publicznego. Co roku EWG publikuje raport zawierający listę toksycznych owoców i warzyw. Badania skupiają się na wykryciu pozostałości pestycydów w popularnych produktach spożywczych. Lista jest tworzona na podstawie danych Agencji Żywności i Leków (FDA).
Prawie 65 proc. przebadanych próbek owoców i warzyw z tzw. Czystej Piętnastki nie zawierało wykrywalnych pozostałości pestycydów. Na szczycie listy "czystych" produktów, zawierających najmniej pestycydów, znalazły się między innymi awokado i kukurydza.
Eksperci przypominają, jak ważne jest dokładne mycie warzyw i owoców a także wybieranie produktów pochodzących z upraw ekologicznych.
Najbardziej skażone owoce i warzywa
Równocześnie z publikacją listy warzyw i owoców z najmniejszą ilością pestycydów, EWG publikuje listę najbardziej skażonych warzyw i owoców. Znalazły się na nich:
truskawki,
szpinak,
jarmuż,
papryka,
winogrona,
fasolka,
brzoskwinie,
jabłka,
gruszki,
borówki,
wiśnie,
nektarynki.
Oto najmniej toksyczne warzywa i owoce na świecie
Spośród 46 produktów uwzględnionych w analizie, wybrano 15 owoców i warzyw, które zawierają najniższe ilości pozostałości pestycydów. Prawie 65 proc. przebadanych próbek owoców i warzyw z Czystej Piętnastki, nie zawierało wykrywalnych pozostałości pestycydów.
Jak podaje EWG, nieco ponad 10 proc. badanych warzyw i owoców z listy, zawierało pozostałości dwóch lub więcej pestycydów. Natomiast żadna próbka z pierwszych sześciu produktów Czystej Piętnastki nie dała pozytywnego wyniku dla więcej niż trzech pestycydów.
Oto lista warzyw i owoców najmniej skażonych pestycydami na świecie. Szczegóły w galerii: