https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Andrzejki na zielono

Magdalena Bobkowska
Chcesz przygotować fajne, oryginalne potrawy na andrzejkową imprezkę? Na pewno zaskoczysz znajomych i nie wydasz za dużo kasy, jeśli zaoferujesz menu wegetariańskie.

     Zacznijmy od jarskich przekąsek. Najprościej jest zrobić koreczki serowo-warzywne. Kroisz w kostkę ser i paprykę, a ogórka kiszonego na plasterki (jeśli wolisz może być konserwowy). Nadziewasz kolejno na wykałaczkę - i gotowe. Możesz do każdego koreczka dodać listek pietruszki. Na pewno będzie to zdrowsze i ciekawsze niż chipsy. Innym pomysłem jest kostka sojowa. Jedna paczka (kosztuje około 2-3 zł) zapewni "wyżywienie" wielu osobom. Kostkę wystarczy ugotować z przyprawami, a następnie usmażyć (można z cebulką). Później włożyć do dużej miski i stawiać na stół. Najlepiej smakuje gorąca, ale dobra będzie również po wystygnięciu. Zamiast kostki można przyrządzić równie niedrogie i smaczne medaliony sojowe o smaku kurczaka. Trzeba zalać je wrzątkiem i odstawić na kilka minut, a później usmażyć. Są wyśmienite, szczególnie z surówką.
     Warzywa w roli głównej
     
Właśnie, na stole przyda się też surówka. Najlepsza będzie z poszatkowanej kapusty pekińskiej, utartej marchewki i kukurydzy z puszki. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy specjalnym sosem do surówek lub majonezem. Jeśli chcemy, aby była mniej kaloryczna, można dodać jogurt naturalny, majonez jogurtowy lub oliwę z oliwek.
     Planując zaserwowanie gościom poważniejszej kolacyjki, można postawić na gulasz warzywny. Aby go przyrządzić należy kupić mrożonkę warzywną, najlepiej wieloskładnikową (marchew, groszek, fasolka, kalafior, brokuły i inne). Następnie zamrożone warzywa udusić na odrobinie tłuszczu (jakieś 20 minut). Przyprawić solą, dodać kostkę bulionu warzywnego lub "Vegetę". Można podawać z chlebem, ugotowanym ryżem lub kaszą. Na gorąco wyśmienite będą również grzanki z serem, upieczone w piekarniku. Wystarczy obłożony serem chleb wstawić na kilkanaście minut do piekarnika. Później polać np. keczupem i serwować.
     Soczewica gwiazdą wieczoru
     
Ciekawym i na pewno nowatorskim pomysłem będzie... zupa z czerwonej soczewicy. Woreczek z soczewicą możemy kupić za około 5 zł, a wystarczy on na kilka obiadów. Zupę przyrządza się szybko i łatwo. Kroimy trochę marchewki (może być też pietruszka, ale niekoniecznie), siekamy cebulę. Wrzucamy wszystko na rozgrzany tłuszcz, podpiekamy. Po chwili zalewamy wrzącą wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, dorzucamy soczewicę. Gotujemy około 20 minut, pod koniec dodając przecier pomidorowy, sól, słodką paprykę i inne przyprawy, według gustu. Ta orientalna i niezbyt trudna potrawa na pewno zasmakuje spragnionym nowych wrażeń gościom.
     Życzę powodzenia w andrzejkowych staraniach kuchennych!
     

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska