Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka gyros - oto idealny przepis także na Wielkanocny Stół. Przepis tradycyjny i wegetariański [21.03]

Kazimierz Król
Sałatka gyros jest jednym z najprostszych i najszybszych w przygotowaniu przysmaków, które możemy zaserwować na imprezie. Oczywiście istnieją opcje bezmięsne, które możemy podać naszym wegetariańskim i wegańskim przyjaciołom.
Sałatka gyros jest jednym z najprostszych i najszybszych w przygotowaniu przysmaków, które możemy zaserwować na imprezie. Oczywiście istnieją opcje bezmięsne, które możemy podać naszym wegetariańskim i wegańskim przyjaciołom. Pixabay
Sałatka gyros – na jej myśl wielu pocieknie ślinka. Tę potrawę możemy zjeść w różnych wersjach i kupić w wielu sklepach, jednak przyrządzona samodzielnie w domu smakuje najlepiej.

Sałatka gyros - warto wiedzieć:

  • Charakterystyczna dla sałatki jest forma jej podania. Z reguły podajemy ją w przezroczystej misce, aby wszystkie warstwy były widoczne.
  • Mięso przyprawione jest typową dla tej sałatki mieszanką przypraw, w której znajduje się m.in. słodka i ostra papryka, czosnek, kolendra, tymianek i rozmaryn.
  • Kolejność warstw sałatki tak naprawdę nie ma znaczenia. Ważne, aby wyglądała estetycznie, a jej zawartość zależy od upodobań osób przyrządzających ją.

Pradziadem sałatki gyros, jak nie trudno się domyślić, jest ojczysty grecki gyros. Słowo to w Grecji oznacza „kręcić się, obracać”. Samym gyrosem określane jest mięso użyte w potrawie, które opieka się na pionowym ruszcie.

Potrawa, którą znamy dziś, przybyła do Grecji w latach 20 XIX wieku razem z uchodźcami z Azji Mniejszej. Po II wojnie światowej gyros stał się popularny w Europie, Stanach Zjednoczonych i Australii. Warto zauważyć, że jest jedną z pierwszych potraw w stylu fast food.

Sałatka gyros – tradycyjny przepis

Składniki:

  • jedna pierś podwójna z kurczaka
  • 3 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 150g ogórków konserwowych lub kiszonych (opcjonalnie)
  • 1 kapusta pekińska
  • ketchup
  • majonez
  • przyprawy: ostra i słodka papryka, rozmaryn, czosnek, kolendra, sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy, następnie kroimy w kostkę i doprawiamy. Zamarynowane mięso wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy około 10 minut mieszając co jakiś czas. Usmażone mięso odstawiamy do ostygnięcia, w tym czasie bierzemy się za krojenie warzyw. Zaczynamy od pokrojenia cebuli, ogórków i papryki w kostkę. Kapustę pekińską szatkujemy, a kukurydzę odcedzamy z zalewy.

Składniki układamy w przezroczystym naczyniu w następującej kolejności:

  • mięso
  • ketchup
  • cebula
  • ogórki konserwowe
  • kukurydza
  • papryka
  • majonez
  • kapusta

Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Zalecane jest spożywanie sałatki w dniu jej przygotowania, ponieważ jest wtedy najbardziej świeża i chrupka.

Zobacz także wideo: Banalnie prosty przepis na sałatkę z grillowanym kurczakiem.

Źródło:
TVN

Sałatka gyros jest jednym z najprostszych i najszybszych w przygotowaniu przysmaków, które możemy zaserwować na imprezie. Oczywiście istnieją opcje bezmięsne, które możemy podać naszym wegetariańskim i wegańskim przyjaciołom.

Aktualnie na rynku jest wiele firm znanych ze swoich warzywnych i sojowych zamienników mięs. W swojej ofercie posiadają na przykład bezmięsny gyros w zalewie czosnkowo - ziołowej, robiony na bazie białka pszennego i warzyw. Po wyjęciu z opakowania produkt należy przysmażyć i bez dodatkowego przyprawiania dodać do sałatki jako zamiennik kurczaka. Istnieje też inna opcja, aby nasza sałatka była wegetariańska. Jest to przepis na tofu à la kurczak, który nadaje sojowej kostce teksturę i smak prawdziwego mięsa.

Tofu à la kurczak - przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu (najlepiej wędzonego)
  • mąka kukurydziana
  • olej
  • sezam
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3 ząbki czosnku
  • czosnek granulowany
  • przyprawa do kurczaka
  • opcjonalnie sriracha lub chili cayenne

1. Całe tofu odsączamy z wody i kroimy w kostkę.
2. Wszystkie kawałeczki z każdej strony dobrze obtaczamy w mące kukurydzianej. W ten sposób tofu zyska na chrupkości.
3. Tofu wrzucamy na patelnię i smażymy na rozgrzanym oleju (dobrze sprawdza się olej sezamowy, ale może to być każdy inny).
4. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę. Mieszamy miód, ocet jabłkowy, sprasowane ząbki czosnku, sos sojowy. Dosypujemy sezam, szczyptę przyprawy do kurczaka oraz czosnku granulowanego. Gotowy sos wlewamy na patelnię ze smażącym się tofu. (Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą dodać do marynaty łyżeczkę srirachy albo szczyptę chili cayenne).
5. Tofu smażymy do momentu, w którym marynata będzie dobrze przylegać, tworząc na nim chrupiącą panierkę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska