Tak Ania Starmach gotuje z córeczką
Pierniczki od Ani Starmach

Pierniczki - składniki
500 g mąki pszennej + do podsypania pierników
100 g prawdziwego masła
150 g naturalnego miodu
4 średnie jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
przyprawy: po łyżeczce mielonego cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu, kakao i imbiru
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 40-60 sztuk
Zobacz ciąg dalszy przepisu ►

Pierniczki - przygotowanie I
Masło z miodem roztop na małym ogniu w rondelku. Masę odstaw do przestudzenia. W misce umieść jajka i roztrzep je trzepaczką lub mikserem. Dodaj przestudzony miód z masłem i całość tylko wymieszaj. Mąkę z sodą i przyprawami przesiej bezpośrednio do miski z mokrymi składnikami. Wszystko wyrób mikserem lub też ręcznie, do połączenia składników w jednolitą masę.
Ciasto przykryj folią i odstaw do lodówki na jedną godzinę. Po godzinie wyjmij ciasto i włącz piekarnik na 170 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). W czasie nagrzewania przygotuj blachę np. z wyposażenia piekarnika. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Zobacz ciąg dalszy przepisu ►