
Pierniczki - przygotowanie II
Urwij kawałek ciasta. Podsyp go mąką i rozwałkuj na placek dowolnej grubości. Ja zrobiłam grube pierniczki u moje ciasto miało po rozwałkowaniu około 7 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta. Pierniczki piecz od 20-25 minut w zależności od ich grubości (jak będą cieńsze, to piecz je krócej). Ja upiekłam dwie blachy: jedna po drugiej, oddzielnie. Pierniczki wyrastają podwójnie.
Zobacz ciąg dalszy przepisu ►

Lukier do pierniczków
Lukier pomarańczowy:
• 2 łyżki soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy
• 5 łyżek cukru pudru
Po wystygnięciu możesz polukrować pierniczki. Sok z pomarańczy podgrzej w rondelku. Dodaj cukier puder i podgrzewaj chwilę ciągle mieszając. Pierniczki lukruj używając np. pędzelka cukierniczego. Niepolukrowane pierniczki przechowuj w suchym i chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w dużej puszce do 10-14 dni.
Przepis na pierniczki pochodzi ze strony Ania gotuje