
Jedzenie arbuza może wywołać migrenę
Osoby cierpiące z powodu migren powinny ostrożnie sięgać po arbuzy. Badania wykazały, że jedzenie arbuza wywołało ból głowy u prawie 1/3 badanych migrenowców. Eksperci dopatrują się przyczyny w stopniu dojrzałości owocu. Zbyt kwaśny może zadziałać jak wyzwalacz migrenowego bólu głowy. Ale także zbyt dojrzały, bogaty w tyraminę, może przyczynić się do złego samopoczucia osób cierpiących z powodu migreny. Aby zminimalizować wystąpienie bólu głowy należy kupować dojrzałe, ale nie przejrzałe owoce. Umieszczać je pokrojone i szczelnie zapakowane w lodówce oraz jeść w rozsądnych ilościach.

Arbuz może powodować problemy z trawieniem
Nadmierne spożycie arbuza może powodować problemy trawienne. Arbuz jest źródłem związków ulegających fermentacji przez bakterie jelitowe, co u osób z problemami trawiennymi może prowadzić do objawów takich jak wzdęcia, ból brzucha i biegunki. Ze względu na dużą zawartością fruktozy, spożycie owocu powinny ograniczać osoby znajdujące się na diecie eliminacyjnej FODMAP, czyli np. te z zespołem jelita drażliwego.