
Czy można być uczulonym na arbuza?
Nietolerancja fruktozy to przeciwskazanie do spożywania arbuzów. 100 g arbuza zawiera około 3-4 gramy fruktozy. To nie jest dużo, jednak zwykle arbuza zjadamy na raz w większych ilościach, dlatego osoby cierpiące na nietolerancję fruktozy powinny uważać, gdyż spożywanie arbuzów może się skończyć wysypką na ciele lub przykrymi dolegliwościami trawiennymi, jak wzdęcia, biegunki.

Arbuz przy niewydolności serca
Przy niewydolności serca może być niewskazane przyjmowanie dużej ilości płynów. Arbuz składa się w ponad 90 proc. z wody, zatem przy takim schorzeniu lepiej zasięgnąć porady lekarza przed spożywaniem arbuza.

Arbuz przy niewydolności nerek
Arbuz działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego. Jednak osoby cierpiące na niewydolność nerek często mają zalecenie ograniczania płynów. Uszkodzone nerki mają ograniczoną wydolność, a arbuz to w 90 proc. woda. W razie wątpliwości najlepiej zasięgnąć porady lekarza.

Arbuz w diecie ubogiej w potas
Osoby będące na diecie ubogiej w potas, a także osoby z chorobami nerek, powinny ostrożnie podejść do spożywania arbuza. Arbuz zawiera ponadprzeciętnie dużo potasu - 100 g tego owocu to aż 112 mg potasu. Zbyt wysoki poziom potasu we krwi prowadzi do hiperkaliemii.