Czy arbuzy są zdrowe? Oto właściwości arbuza
Arbuz to coś więcej niż tylko woda i cukier. Owoc ten kojarzy się głównie z latem i wakacjami, jednak warto go jeść przez cały rok. Arbuz jest bogaty w wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Ma udowodniony naukowo dobroczynny wpływ na nasz organizm, pomaga w wielu dolegliwościach.
To Cię teraz może zainteresować
Arbuz jest słodki, orzeźwiający, niskokaloryczny (100 g arbuza to jedynie 40 kcal), wolny od alergenów a nawet niskowęglowodanowy.
Badania potwierdzają, że spożywanie arbuza obniża poziom cholesterolu we krwi, ogranicza powstawanie płytki miażdżycowej i ogranicza sztywność tętnic, zwłaszcza u kobiet po menopauzie. Arbuz pomaga też obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, zwłaszcza u osób otyłych.
Arbuz zawiera wiele składników odżywczych, w tym witaminę C, witaminę A, potas, witaminy z grupy B, błonnik, magnez, fosfor, a nawet białko. Zapewnia też takie składniki, jak likopen i L-cytrulina a badania potwierdzają, że jedzenie arbuza może pomóc w zapobieganiu chorobom naczyniowym, dolegliwościom związanym ze starzeniem się, otyłości, cukrzycy, wrzodom i kilku rodzajom raka.
Jak długo można przechowywać arbuza?
Arbuz w całości może być przechowywany nawet przez 3 miesiące w zacienionym miejscu - w zbyt niskiej temperaturze miąższ arbuza może stracić swoje właściwości i walory smakowe. Przekrojony owoc najlepiej spożyć w krótkim czasie - pokrojone kawałki arbuza najlepiej przechowywać owinięte w folię w lodówce maksymalnie 3 dni.
Arbuzów nie można mrozić - owoce te tracą swoje walory odżywcze i konsystencję po rozmrożeniu.
Przy tych schorzeniach arbuz może zaszkodzić - te osoby nie powinny jeść arbuza
Arbuz ma wiele udowodnionych naukowo zalet, które sprawiają, że warto go włączyć do swojej diety prze cały rok. W niewielkich ilościach arbuz jest bezpieczny nawet dla niemowląt po 9. miesiącu życia. Arbuz rzeczywiście ma zaledwie 30 kcal w 100 gramach, ale jego sok zawiera też dużo cukrów prostych – im ciemniejszy miąższ, tym jest ich więcej.
Eksperci wymieniają zarówno korzyści, jak i wady jedzenia arbuzów. Są osoby, które powinny szczególnie uważać - arbuz może nasilać niektóre dolegliwości i nie jest wskazany przy kilku schorzeniach.
W galerii poniżej zobaczcie, jakie są przeciwwskazania do jedzenia arbuzów i jak te owoce wpływają na organizm:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Ludzie martwią się o Kasię Kowalską. Ma siniaki i zadrapania, wychwycili coś jeszcze
- Straszny nałóg niszczył jej życie. Ewa Skibińska wyjawia smutną prawdę
- Kopczyński ma nową sympatię?! Szybko odsunęła się na widok fotografów | ZDJĘCIA
- Szpak ma ładniejsze paznokcie niż niejedna kobieta?! "Od dawna budzi kontrowersje"