
100 g arbuza zawiera tylko 36 kcal. Spożywanie tego owocu wpływa na wygląd skóry i włosów. To za sprawą zawartych arbuzie karotenoidów i witaminy C.

W krajach, gdzie lato nie jest gorące, arbuzy należy uprawiać w szklarniach, gdzie zaleca się utrzymywanie temperatury powyżej 25 stopni Celsjusza. Powinno się je sadzić w odległości co najmniej jednego metra. Trzeba je podwiązywać i pozwolić im się wspinać, ale pod warunkiem, że owoce będą podtrzymywane siatkami.

Przed siewem nasiona należy umieścić na wilgotnej bibułce na 24-36 godzin w temperaturze 28-30 stopni C. Termin siewu arbuza to początek kwietnia. W chwili sadzenia każda roślina powinna mieć 3-4 dobrze wykształcone liście. Przed sadzeniem, rośliny należy hartować przez 10-14 dni, stopniowo obniżając temperaturę i ograniczając podlewanie.

Miąższ arbuzów jest zwykle czerwony, ale niegdyś jego kolor mógł być również biały, czarny, kremowy, purpurowy, brązowy lub żółty. Obecnie rzadko uprawia się na szerszą skalę odmiany o innym kolorze niż czerwony.