Awokado - oto dlaczego warto jeść ten owoc. Awokado dobre na odchudzanie, włosy i nie tylko!
Awokado jest smaczne, ma kremową, maślaną, delikatną konsystencję. Jest bogatym źródłem substancji odżywczych i warto, by zagościło w naszej diecie na stałe. Oprócz wybornego smaku, ma również mnóstwo udowodnionych naukowo właściwości prozdrowotnych.
Awokado ma kształt gruszki i posiada zieloną, chropowatą skórkę. Uznawane jest za najzdrowszy owoc. Można je spotkać także pod nazwą smaczliwka. Awokado naturalnie występuje na tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej.
Awokado to prawdziwa kopalnia witamin, mikro- i makroelementów. Zawiera witaminy C, E, K i B6, a także ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Awokado zawiera substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas, magnez i fosfor.
Awokado to ulubieniec dietetyków. Jakie właściwości ma awokado? Na co pomaga awokado? Dowiesz się z naszej galerii >>