Awokado - owoc czy warzywo?
Awokado ma kształt gruszki i posiada zieloną, chropowatą skórkę. Uznawane jest za najzdrowszy owoc. Można je spotkać także pod nazwą smaczliwka. Awokado naturalnie występuje na tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej. Awokado ze względu na bogactwo substancji odżywczych wykazuje liczne prozdrowotne i lecznicze właściwości.
Dlaczego warto jeść awokado?
Awokado ma szerokie zastosowanie kulinarne. Bardzo popularne jest stosowanie awokado zamiast masła - to zdrowa alternatywa dla tłuszczów do smarowania pieczywa.
Miąższ awokado stosowano także jako afrodyzjak.
Awokado jest bogatym źródłem witamin, minerałów i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zapewnia wszelkie niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze, ale również chroni przed rozwojem niektórych chorób. Włącz awokado do swojej diety, a przyniesie ci wiele korzyści.
Z awokado najczęściej wykorzystuje się miąższ, ale pestkę także można zjeść. To w niej znajduje się najwięcej zdrowotnych substancji. Pestkę należy wysuszyć na słońcu, włożyć do plastikowego worka i rozbić. By uzyskać proszek, można dodatkowo użyć blendera. Sproszkowana pestka z awokado to najlepsze z całego owocu źródło antyoksydantów, błonnika i witamin.
Co można przyrządzić z awokado?
- koktajle owocowe lub owocowo-warzywne,
- pasty kanapkowe,
- makaron z awokado i dodatkami, np. tuńczykiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem,
- użyć zamiast masła do smarowania pieczywa.
Zobaczcie zdjęcia:
