1 z 15
Przewijaj galerię w dół
Awokado jest smaczne, ma kremową, maślaną, delikatną...
fot. unsplash.com

Awokado jest smaczne, ma kremową, maślaną, delikatną konsystencję. Jest bogatym źródłem substancji odżywczych i warto, by zagościło w naszej diecie na stałe. Oprócz wybornego smaku, ma również mnóstwo udowodnionych naukowo właściwości prozdrowotnych.

Awokado ma kształt gruszki i posiada zieloną, chropowatą skórkę. Uznawane jest za najzdrowszy owoc. Można je spotkać także pod nazwą smaczliwka. Awokado naturalnie występuje na tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej.

Awokado to prawdziwa kopalnia witamin, mikro- i makroelementów. Zawiera witaminy C, E, K i B6, a także ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Awokado zawiera substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas, magnez i fosfor.

Awokado to ulubieniec dietetyków. Jakie właściwości ma awokado? Na co pomaga awokado? Dowiesz się z naszej galerii >>

2 z 15
Awokado coraz częściej jest wykorzystywane w kosmetyce....
fot. unsplash.com

Awokado coraz częściej jest wykorzystywane w kosmetyce. Dzięki regenerującemu i wygładzającemu działaniu oraz niwelowaniu podrażnień pozytywnie wpływa na stan skóry i włosów, dlatego stosowany jest jako komponent maseczek. Zawarte w awokado składniki czynne nadają skórze promienny wygląd oraz pomagają w usuwaniu plam pigmentacyjnych. Stosowanie awokado pomaga w kojeniu nieprzyjemnego uczucia świądu, wywołanego nadmierną suchością cery. Regularne spożywanie awokado pomaga w skutecznej walce z powstawaniem trądziku i wyprysków skórnych, a dodatkowo wpływa na utrzymanie elastycznej i pełnej blasku skóry.

3 z 15
Awokado, dzięki całemu swemu bogactwu witamin i minerałów,...
fot. unsplash.com

Awokado, dzięki całemu swemu bogactwu witamin i minerałów, reguluje proces wzrostu włosów i ma wpływ na kontrolę ich wypadania. Olej z awokado używany jest także do olejowania włosów.

4 z 15
Zawarty w awokado potas dotlenia mózg, poprawia koncentrację...
fot. unsplash.com

Zawarty w awokado potas dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe. Spożywanie awokado może przyhamować proces utraty pamięci u osób chorych na Alzheimera.

Pozostało jeszcze 10 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Obsada sędziowska meczów 28. kolejki 4. ligi kujawsko-pomorskiej [17 maja]

Obsada sędziowska meczów 28. kolejki 4. ligi kujawsko-pomorskiej [17 maja]

Młodzi aktorzy na scenie. Gala przeglądu Grudziądzka Kieszeń Sceniczna

Młodzi aktorzy na scenie. Gala przeglądu Grudziądzka Kieszeń Sceniczna

Zakończył się Impact'25 pod patronatem Strefy Biznesu

GORĄCY TEMAT
Zakończył się Impact'25 pod patronatem Strefy Biznesu

Zobacz również

Krwawe banery. Prezydent Torunia ostatecznie przegrał w sądzie z Publicznym Różańcem!

Krwawe banery. Prezydent Torunia ostatecznie przegrał w sądzie z Publicznym Różańcem!

Zakończył się Impact'25 pod patronatem Strefy Biznesu

GORĄCY TEMAT
Zakończył się Impact'25 pod patronatem Strefy Biznesu