
Awokado jest smaczne, ma kremową, maślaną, delikatną konsystencję. Jest bogatym źródłem substancji odżywczych i warto, by zagościło w naszej diecie na stałe. Oprócz wybornego smaku, ma również mnóstwo udowodnionych naukowo właściwości prozdrowotnych.
Awokado ma kształt gruszki i posiada zieloną, chropowatą skórkę. Uznawane jest za najzdrowszy owoc. Można je spotkać także pod nazwą smaczliwka. Awokado naturalnie występuje na tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej.
Awokado to prawdziwa kopalnia witamin, mikro- i makroelementów. Zawiera witaminy C, E, K i B6, a także ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Awokado zawiera substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas, magnez i fosfor.
Awokado to ulubieniec dietetyków. Jakie właściwości ma awokado? Na co pomaga awokado? Dowiesz się z naszej galerii >>

Awokado coraz częściej jest wykorzystywane w kosmetyce. Dzięki regenerującemu i wygładzającemu działaniu oraz niwelowaniu podrażnień pozytywnie wpływa na stan skóry i włosów, dlatego stosowany jest jako komponent maseczek. Zawarte w awokado składniki czynne nadają skórze promienny wygląd oraz pomagają w usuwaniu plam pigmentacyjnych. Stosowanie awokado pomaga w kojeniu nieprzyjemnego uczucia świądu, wywołanego nadmierną suchością cery. Regularne spożywanie awokado pomaga w skutecznej walce z powstawaniem trądziku i wyprysków skórnych, a dodatkowo wpływa na utrzymanie elastycznej i pełnej blasku skóry.

Awokado, dzięki całemu swemu bogactwu witamin i minerałów, reguluje proces wzrostu włosów i ma wpływ na kontrolę ich wypadania. Olej z awokado używany jest także do olejowania włosów.

Zawarty w awokado potas dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe. Spożywanie awokado może przyhamować proces utraty pamięci u osób chorych na Alzheimera.