
Awokado i olejek z niego zawierają substancje o właściwościach niszczących niektóre drobnoustroje. Badania udowodniły, że ekstrakty z nasion awokado mogą pomóc w obronie organizmu przed infekcjami wywołanymi przez paciorkowce grupy B (Streptococcus agalactiae) i gronkowca złocistego (Staphylococcus ureus).

Mimo iż awokado zawiera sporo kalorii, wykazuje jednak właściwości odchudzające. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, sprzyjające zachowanie szczupłej sylwetki. Nienasycone kwasy tłuszczowe dają uczucie sytości, a tym samym przyczyniają się do zwiększenia tempa metabolizmu i zmniejszenia masy ciała. Spożywanie awokado spowalnia rozkład węglowodanów, co pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie awokado może również poprawić wrażliwość na insulinę i przyspieszyć utratę masy ciała u osób z otyłością.

Awokado jest także bogatym źródłem błonnika. Dieta bogata w błonnik zapobiega występowaniu zaparć, utrzymuje przewód pokarmy w dobrej formie i może minimalizować ryzyko zachorowania na raka okrężnicy.

Awokado, dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych i potasu, pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, powodując jednocześnie wzrost tzw. dobrego cholesterolu we krwi – HDL, który zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.