
Zakaz sprzedaży lodów w lokalach
Prowadzący lokale, u których stwierdzono nieprawidłowości są zobowiązani do zaprezentowania wyników badań potwierdzających skuteczność przeprowadzonej dezynfekcji.
Do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań, produkcja i wprowadzanie do obrotu lodów jest zakazana.
Kontrole sprawdzające będą przeprowadzane sukcesywnie, a ich wyniki zostaną uwzględnione w kolejnych planach kontroli.

Bakterie Salmonelli oraz Listerii
W pobranych próbkach nie wykryto bardzo groźnych drobnoustrojów chorobotwórczych, tj.:
- Salmonelli (obecność w 25 g)
- oraz Listeria monocytogenes (liczba w 1g).
Bakterie z rodzaju Salmonelli są najczęstszą w Polsce przyczyną bakteryjnych zatruć pokarmowych.
Przeważnie zmiany chorobowe ograniczają się do przewodu pokarmowego, lecz możliwe jest uogólnienie się procesu chorobowego – sepsa, zakażenie narządów wewnętrznych, stawów.
Listeria monocytogenes jest częstą przyczyną zapalenia opon mózgowych i mózgu.

10 zakwestionowanych próbek w Szczecinie
W Szczecinie na piętnaście próbek pobranych przez tutejszego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zakwestionowano dziesięć.

7 miejscowości a w nich wszystkie próbki z bakteriami!
W kilku miejscowościach w każdym zbadanym materiale wykazano zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae.
Były to:
- Goleniów,
- Łobez,
- Police,
- Sławno,
- Szczecinek,
- Wałcz,
- Świnoujście.
Nieprawidłowości nie zanotowano za to w:
- Białogardzie,
- Choszcznie,
- Gryfinie,
- Kołobrzegu,
- Myśliborzu,
- Pyrzycach,
- Stargardzie.