
Sanepid alarmuje
Na 195 pobranych próbek z 39 partii lodów z automatu w 105 próbkach odkryto zawyżoną ilość bakterii mogącej wywołać dolegliwości żołądkowe.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie prowadzi kontrole lokali gastronomicznych, kawiarni i lodziarni na terenie województwa zachodniopomorskiego.
Szczegóły w galerii zdjęć! >>>

Sanepid sprawdził 39 lokali w miejscach turystycznych
Jak informuje Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie, do kontroli wytypowano 39 obiektów zlokalizowanych w miejscach, gdzie przebywa większa liczba turystów.
Łącznie pobrano 195 próbek.
ZOBACZ WIDEO: Jak zapobiec odwodnieniu?

Zawyżona ilość bakterii w 105 próbkach
105 próbek z 21 partii zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae, będących mikroorganizmami wskaźnikowymi, świadczącymi o braku zachowania należytej higieny w procesie produkcji.
W przypadku spożycia produktu ze wspomnianymi bakteriami, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą wystąpić dolegliwości żołądkowo - jelitowe.

Jakie efekty kontroli?
– Jako rezultat kontroli wydano 10 decyzji administracyjnych z rygorem natychmiastowej wykonalności nakazujących przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu i powierzchni produkcyjnych. Upomnienie uzyskała grupa kilkunastu przedsiębiorców – informuje Małgorzata Kapłan, rzecznik WSSE.