
Grillowanie ryb nie wymaga większego przygotowania. Często sama ryba i odrobina przypraw wystarczy by przygotować wartościowy posiłek. Jeśli jednak nasza inwencja twórcza jest większa, można pokusić się o dobór dodatków, które wydobędą smak mięsa. Do grillowanej wersji sprawdzą się plasterki warzyw lub krążki cytryny.

Flądra ma wielu zwolenników. Choć najczęściej wybierana jest w formie smażonej, dobrze sprawdzi się także duszona i pieczona. Wśród propozycji warto zwrócić uwagę na m.in. flądrę w sosie koperkowym z puree ziemniaczanym, flądrę pieczoną z pomidorami i flądrę podawaną z kaszą.

Sandacz jest niskokaloryczną rybą, dlatego warto się z nią zaprzyjaźnić. Jak większość gatunków ma delikatne mięso, którego nie warto zabijać ostrymi i intensywnymi smakami. Dobrze sprawdzi się z sosem maślanym, w wersji smażonej w ziołach lub w formie kotlecików.

Rybne tatary to alternatywa dla tych mięsnych. Można je przyrządzić z łososia czy śledzia. Do przygotowania, oprócz ryby, należy użyć posiekanej cebuli, posiekanych ogórków, jabłka i przypraw. Całość można skropić oliwą lub sokiem z cytryny.