W bezkresie Morza Bałtyckiego można znaleźć ryby słodkowodne, morskie oraz takie, które doskonale odnajdują się w obu rodzajach.
Ryby prosto z Bałtyku
Jak podaje Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb, realizator programu edukacyjnego Naturalnie Bałtyckie, wśród gatunków, którymi może pochwalić się Bałtyk są m.in.
- dorsz bałtycki,
- flądra,
- gładzica,
- turbot,
- śledź bałtycki,
- szprot,
- sandacz,
- sieja,
- stynka,
- węgorz
- oraz łosoś.
Spożycie ryb
Ryby z każdym rokiem są coraz chętniej wybierane przez Polaków. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy podaje, że w 2020 roku jeden mieszkaniec spośród różnych rodzajów spożył najwięcej śledzi – 2,73 kg. Z kolei ogólna liczba spożycia ryb i owoców morza w 2020 roku to 13,33 kg, co oznacza wzrost w porównaniu do ubiegłych lat.
Każdy z gatunków charakteryzuje się delikatnym mięsem i można go łączyć z wieloma dodatkami. Choć nad morzem króluje klasyk – ryba podawana z frytkami, my polecamy kilka innych przepisów, które wydobędą głębie smaku prosto z Bałtyku.
Źródła danych: KGPR, IERiGŻ-PIB
