Barszcz Sosnowskiego. W tych miejscach czyha na nas "zemsta Stalina"
Jak powstał barszcz Sosnowskiego
Idea była następująca - barszcz miał być wartościową paszą dla zwierząt. Jako roślinę pastewną, sprowadzono go do Polski z Kaukazu w latach 50 ubiegłego wieku. Badania nad barszczem prowadzono w Ogrodzie Roślin Leczniczych Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Uprawa rozpoczęła się w latach 60. (głównie w państwowych gospodarstwach rolnych).
Okazało się, że barszcz jest niebezpieczny i dla zwierząt, i dla ludzi. Niestety, nie dało się już nad nim zapanować - roślina zaczęła się błyskawicznie rozprzestrzeniać. Do dziś stanowi poważny problem w Polsce, Rosji czy na Białorusi.
Ten "podarunek" radzieckich naukowców określa się "zemstą Stalina". Nazwa baszcz Sosnowski pochodzi zaś od nazwiska rosyjskiego botanika, badacza flory Kaukazu - Dmitrija Iwanowicza Sosnowskiego.
Uprawa i sprzedaż barszczu Sosnowskiego są w Polsce zakazane.