Nowy mechanizm pomocowy dotyczy dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, którą podzielono na 6 kategorii. Stawki są różne zależnie od czasu przechowywania - na 90, 120 lub 150 dni. Objęte dopłatami zostaną półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki).
Informacja o warunkach dopłat i formularz wniosku znajdzie się na stronie Agencji Rynku Rolnego. w zakładce Rynki Rolne - Mięso, gdy tylko rozporządzenie zostanie opublikowane.
Ilość wieprzowiny zadeklarowana w umowie powinna trafić do chłodni "w stanie świeżym w ciągu 28 dni od daty zawarcia umowy z ARR". Mięso może być dostarczone do chłodni partiami.
ARR zaznacza, że "projekt rozporządzenia nie przewiduje możliwości wcześniejszego wycofania wieprzowiny z mechanizmu z przeznaczeniem na wywóz poza obszar celny UE".
Przeczytaj też: Ceny wieprzowiny nadal rosną. Notowania rynku rolnego [24-27.02.2015]
| Create infographics
Stawki dopłat (euro/tona) | Create infographics
Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny | Create infographics
Źródło: www.arr.gov.pl
Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorców