https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Będą dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Na jakich warunkach?

Oprac. AGW
pixabay.com
Agencja Rynku Rolnego przedstawia warunki, na jakich producenci wieprzowiny będą mogli skorzystać z dopłat zapowiedzianych przez Komisję Europejską. Rozporządzenie wejdzie w życie trzeciego dnia po jego publikacji w Dzienniku Urzędowym UE.

Nowy mechanizm pomocowy dotyczy dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, którą podzielono na 6 kategorii. Stawki są różne zależnie od czasu przechowywania - na 90, 120 lub 150 dni. Objęte dopłatami zostaną półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki).

Informacja o warunkach dopłat i formularz wniosku znajdzie się na stronie Agencji Rynku Rolnego. w zakładce Rynki Rolne - Mięso, gdy tylko rozporządzenie zostanie opublikowane.

Ilość wieprzowiny zadeklarowana w umowie powinna trafić do chłodni "w stanie świeżym w ciągu 28 dni od daty zawarcia umowy z ARR". Mięso może być dostarczone do chłodni partiami.

ARR zaznacza, że "projekt rozporządzenia nie przewiduje możliwości wcześniejszego wycofania wieprzowiny z mechanizmu z przeznaczeniem na wywóz poza obszar celny UE".

Przeczytaj też: Ceny wieprzowiny nadal rosną. Notowania rynku rolnego [24-27.02.2015]

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska