1 z 3
Przewijaj galerię w dół
Białą kiełbasę robi się z surowego mięsa uzyskanego tuż po...
fot. Janusz Wójtowicz

Białą kiełbasę robi się z surowego mięsa uzyskanego tuż po uboju. Stąd jej termin przydatności do spożycia jest niezwykle krótki. Producenci, by przedłużyć trwałość białej kiełbasy, sięgają po konserwanty i polepszacze.

2 z 3
- Białej kiełbasy nie wolno zagotować. Wkładamy ją do...
fot. Pawel Lacheta

- Białej kiełbasy nie wolno zagotować. Wkładamy ją do garnka, gdy woda ma 80 stopni Celsjusza, wtedy temperatura spadnie do 75 stopni i taka powinna zostać. Kiełbasa będzie gotowa po 25 minutach. Po zagotowaniu biała zamienia się w trociny i traci smak – mówi Jacek Gardzisz z Terespola Pomorskiego koło Świecia, który zajmuje się wędlinami zawodowo od 20 lat.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Szalona końcówka ostatniego ligowego meczu Elany Toruń - zdjęcia z meczu i trybun

Szalona końcówka ostatniego ligowego meczu Elany Toruń - zdjęcia z meczu i trybun

Taka ma być w 2026 roku pensja minimalna. Oto propozycja stawki od przyszłego roku

Taka ma być w 2026 roku pensja minimalna. Oto propozycja stawki od przyszłego roku

Polecamy

Zawisza Bydgoszcz ponownie lepszy od Wdy Świecie. Mamy zjęcia z meczu i trybun

Zawisza Bydgoszcz ponownie lepszy od Wdy Świecie. Mamy zjęcia z meczu i trybun

Taka ma być w 2026 roku pensja minimalna. Oto propozycja stawki od przyszłego roku

Taka ma być w 2026 roku pensja minimalna. Oto propozycja stawki od przyszłego roku

Parkrun Bydgoszcz 2025. Zobaczcie zdjęcia z sobotniego biegu nad Kanałem Bydgoskim

Parkrun Bydgoszcz 2025. Zobaczcie zdjęcia z sobotniego biegu nad Kanałem Bydgoskim