1 z 3
Przewijaj galerię w dół
Białą kiełbasę robi się z surowego mięsa uzyskanego tuż po...
fot. Janusz Wójtowicz

Białą kiełbasę robi się z surowego mięsa uzyskanego tuż po uboju. Stąd jej termin przydatności do spożycia jest niezwykle krótki. Producenci, by przedłużyć trwałość białej kiełbasy, sięgają po konserwanty i polepszacze.

2 z 3
- Białej kiełbasy nie wolno zagotować. Wkładamy ją do...
fot. Pawel Lacheta

- Białej kiełbasy nie wolno zagotować. Wkładamy ją do garnka, gdy woda ma 80 stopni Celsjusza, wtedy temperatura spadnie do 75 stopni i taka powinna zostać. Kiełbasa będzie gotowa po 25 minutach. Po zagotowaniu biała zamienia się w trociny i traci smak – mówi Jacek Gardzisz z Terespola Pomorskiego koło Świecia, który zajmuje się wędlinami zawodowo od 20 lat.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Wyliczenia lipcowych emerytur wraz z rentą wdowią. Tabela przelewów ZUS

Wyliczenia lipcowych emerytur wraz z rentą wdowią. Tabela przelewów ZUS

Zawody wędkarskie o Puchar KFTW w Wenecji koło Żnina. Zdjęcia, wyniki

Zawody wędkarskie o Puchar KFTW w Wenecji koło Żnina. Zdjęcia, wyniki

Polecamy

Marcin Wyrostek zagrał w hali na osiedlu Lotnisko w Grudziądzu. Nie tylko dla dzieci

Marcin Wyrostek zagrał w hali na osiedlu Lotnisko w Grudziądzu. Nie tylko dla dzieci

Wiwat Solec! Miasto hucznie uczciło swoje 700-lecie. Uroczystości trwały trzy dni

Wiwat Solec! Miasto hucznie uczciło swoje 700-lecie. Uroczystości trwały trzy dni

Tak było podczas zawodów pożarniczych OSP z terenu gminy Grudziądz. Mamy zdjęcia

Tak było podczas zawodów pożarniczych OSP z terenu gminy Grudziądz. Mamy zdjęcia