Jak zapobiegać biegunce?
Jak zapobiegać biegunce?
1. Ścisle przestrzegać higieny osobistej.
2. Do picia kupować tylko wodę butelkowaną, w restauracjach nie zamawiać napojów z lodem, który często jest zrobiony z "wody z kranu".
3. Do mycia również używać wody z butelki.
4. Unikać potraw, które były długo przechowywane poza lodówką.
5. Unikać miejscowych przysmaków z mleka niepasteryzowanego i jego przetworów, potraw z mięsa, owoców morza lub jaj, które nie były wystarczająco mocno wysmażone.
6. Owoce i warzywa przed spożyciem warto obrać ze skóry lub z łupiny. Starannie myć lub obierać warzywa gruntowe, które zazwyczaj są podlewane zakażoną wodą powierzchniową.
Na biegunkę podróżnych narażeni są zarówno turyści jak i biznesmani, sportowcy, misjonarze, czy żołnierze. Dolegliwość ta przydarza się najczęściej osobom podróżującym z krajów wysokorozwiniętych do krajów rozwijających się. - Szczególne środki ostrożności należy zachować wybierając się w tak popularne miejsca jak Egipt (wielu turystów cierpi z powodu słynnej "zemsty faraona"), Tunezja, Turcja czy planując wojaże w bardziej odległe rejony np. do Azji - przestrzega dr n.med. Paweł Kańka.
Według różnych źródeł biegunka występuje nawet u 40% podróżujących do wymienionych obszarów zwiększonego ryzyka. Warto też podkreślić, że bardziej narażeni są młodzi dorośli, czyli osoby w wieku 20-29 lat.
Objawy biegunki podróżnych to wydalanie co najmniej 3 luźnych stolców na dobę, czemu zazwyczaj towarzyszy przynajmniej jeden z następujących objawów: kurczowe bóle brzucha (występują w 90% przypadków), nudności, wymioty lub gorączka, gwałtowne parcie na stolec, zawroty głowy, domieszka krwi lub śluzu w kale.
Jak leczyć biegunkę?
Jak leczyć biegunkę?
1. Pamiętać o uzupełnianiu płynów - zaleca się picie wody lub herbaty
2. Leki złagodzą dolegliwości i zapobiegną powikłaniom
3. Skontaktować się z lekarzem, jeśli wystąpi: ciężka, wodnista lub krwista biegunka, gorączka powyżej 38,50C, będzie więcej niż 6 stolców w ciągu doby, dolegliwości będą utrzymywały się ponad 48 godzin
Uważa się, że za blisko 80% przypadków biegunki podróżujących odpowiedzialne są bakterie, wirusy odpowiadają za ok. 10% przypadków, natomiast pierwotniaki są przyczyną zaledwie kilku procent biegunek.
- Powodem biegunki są często błędy dietetyczne, niewłaściwe zestawienie pokarmów, zwłaszcza w nowych, niesprawdzonych wcześniej miejscach - mówi dr n.med. Paweł Kańka. - Jeśli zjemy wyjątkowo tłusty i zbyt obfity posiłek, można się spodziewać, że okupimy to częstymi wizytami w toalecie. Czasem winne jest niefortunne komponowanie posiłków. Na liście sprawców biegunki znajdują się: mięso, ciastka z kremem, owoce w zestawieniu z wodą mineralną, śliwki w towarzystwie mleka.
Układ trawienny nie ma wakacji! Poznaj zasady zdrowego żywienia podczas urlopu
Objawy biegunki podróżnych utrzymują się przeciętnie ok. 3-4 dni. Około 20% pacjentów leczy się 1-2 doby. Nawet 15% pacjentów pozostaje w łóżku przez ponad tydzień, a 1% chorych wymaga hospitalizacji.
Czytaj e-wydanie »