
Tradycyjny bigos na święta
Bigos to tradycyjna potrawa z kiszonej i białej kapusty, z dodatkiem mięsa, kiełbasy, boczku, grzybów, śliwek i czerwonego wina. Przepisów na bigos jest prawdopodobnie tyle, ile gospodyń domowych. Autor: Anna Kaczmarz

Bigos Magdy Gessler
Podstawą bigosu jest kapusta, ale nie mniej ważne jest mięso, które do niego dodamy. Nie wolno dodawać pomidorów, koncentratów pomidorowych i innych pomidorowych przetworów. W polskim bigosie pomidorów nie ma, bo są w nim zupełnie niepotrzebne - mówi Magda Gessler.

Co się dodaje do bigosu wigilijnego?
Podstawowe składniki bigosu to szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone lub wędzone śliwki, cebula oraz przyprawy. Bigos powinien być długo gotowany, a następnie odgrzewany. Wtedy jest najsmaczniejszy i aromatyczny.

Jak przechowywać bigos?
Bigos należy zagotowywać przez kolejne 2-3 dni - kilka minut pogotować i ponownie schładzać. Na trzeci dzień bigos jest gotowy do spożycia. Bigos można mrozić. Można też gorący bigos przełożyć do słoików, zakręcić, pozostawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki i przechowywać do 2 tygodni.