1 z 14
Przewijaj galerię w dół
Takie błędy popełniamy najczęściej, piekąc biszkopt...
fot. Piotr Warczak

Takie błędy popełniamy najczęściej, piekąc biszkopt
Biszkopt to lekkie, puszyste ciasto, które często stanowi podstawę tortów lub ciast z galaretką. Może występować również w postaci małych babeczek wypiekanych w niewielkich, specjalnych foremkach.

Sprawdzonych przepisów na dobry biszkopt jest sporo i zwykle wydają się one dość szybkie i proste. Okazuje się, że podczas pieczenia biszkoptu można popełnić błędy, które doprowadzają do pogorszenia smaku. Przez to biszkopt wiele traci - staje się suchy, opada, nie jest puszysty, lekki i apetyczny.

Jest wiele błędów, które można popełnić, piekąc biszkopt. Oto błędy, które popełniamy najczęściej. Zobacz je teraz na kolejnych slajdach >>>>>

2 z 14
Duża różnica temperatur poszczególnych składników...
fot. Piotr Warczak

Duża różnica temperatur poszczególnych składników
Najlepiej, jeżeli wszystkie składniki potrzebne do upieczenia biszkoptu dodawane są w temperaturze zbliżonej do pokojowej. Mieszanie składników o dużej różnicy temperatur daje nam niemal gwarancję na to, że biszkopt się nie uda. Jajka należy wyjąć z lodówki na przynajmniej dwie godziny przed pieczeniem.

3 z 14
Jeżeli biszkopt opada już w trakcie pieczenia, przyczyną...
fot. unsplash.com

Jeżeli biszkopt opada już w trakcie pieczenia, przyczyną mogą być złe proporcje. Przeważające składniki mokre a niewystarczająca ilość cukru czy mąki powodują brak usztywnienia głównie w środkowej części biszkoptu. Biszkopt jest wtedy charakterystycznie wklęsły.

4 z 14
Najlepiej zacząć od wyłożenia papierem dna blaszki....
fot. pixabay.com

Najlepiej zacząć od wyłożenia papierem dna blaszki. Popularną metodą na uzyskanie równego, nieopadającego biszkoptu jest rzucenie go świeżo po upieczeniu, jeszcze w blaszce, z wysokości ok. 60 cm na podłogę czy blat. Ma to za zadanie gwałtowne odprowadzenie nadmiaru pary wodnej gromadzącej się w cieście i niedopuszczenie do jej skroplenia w pęcherzykach wewnątrz biszkoptu. Po rzuceniu ciastem, należy je ponownie wstawić do wyłączonego już, ale nadal gorącego piekarnika, do całkowitego ostudzenia.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Nieszawa świętowała na nowym placu. Święto Miasta 2025. Zdjęcia

Nieszawa świętowała na nowym placu. Święto Miasta 2025. Zdjęcia

Zawisza Bydgoszcz ponownie lepszy od Wdy Świecie. Mamy zjęcia z meczu i trybun

Zawisza Bydgoszcz ponownie lepszy od Wdy Świecie. Mamy zjęcia z meczu i trybun

Tak było na ceremonii otwarcia zawodów motorowodnych w Żninie. Mamy zdjęcia

Tak było na ceremonii otwarcia zawodów motorowodnych w Żninie. Mamy zdjęcia

Zobacz również

Zawisza Bydgoszcz ponownie lepszy od Wdy Świecie. Mamy zjęcia z meczu i trybun

Zawisza Bydgoszcz ponownie lepszy od Wdy Świecie. Mamy zjęcia z meczu i trybun

Taka ma być w 2026 roku pensja minimalna. Oto propozycja stawki od przyszłego roku

Taka ma być w 2026 roku pensja minimalna. Oto propozycja stawki od przyszłego roku