
JAK ROZMRAŻAĆ MIĘSO MIELONE?
Większość mikrofalówek ma funkcje rozmrażania, jednak nie jest ona zalecana w przypadku mięsa mielonego! Rozmrażając mięso mielone w mikrofalówce, możemy je na wpół ugotować. Mięso mielone najlepiej rozmrażać w lodówce i bez wody.

JAK WYBRAĆ MIĘSO MIELONE?
Mięso najlepiej mielić w domu i od razu przyrządzić. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości, obecnie większość sklepów oferuje taką usługę na miejscu. Wówczas można wskazać, jaki konkretnie kawałek mięsa ma zostać zmielony i mamy pewność, że otrzymujemy to, co wybraliśmy. Mięso mielone kupowane na wagę nie powinno mieć widocznych fragmentów żółtego tłuszczu, być obeschnięte ani zbyt wilgotne.

MIĘSO MIELONE PACZKOWANE
Wybierając mięso mielone paczkowane, warto zapoznać się z etykietą. Najlepsze będzie to, które zawiera niemal 100% mięsa oraz znikome ilości soli, która jest traktowana jako środek konserwujący.

MIĘSO MIELONE - KOLOR I ZAPACH
Mięso mielone powinno mieć odpowiedni kolor. Jego barwa jest różna w zależności od tego, czy jest to mięso wołowe, wieprzowe czy drobiowe. Jednak szary kolor mięsa może zaniepokoić. Często zastanawiamy się, czy jest ono dobre do spożycia.
Najlepszym sposobem do sprawdzenia świeżości mięsa jest wykorzystanie zmysłu węchu, wzroku i dotyku. Brzydki zapach, nalot czy dziwna barwa powinny zaniepokoić. Mięso szarzeje, gdy dostanie się do niego powietrze, jednak nie jest to powód, aby go nie jeść. Szare mięso zachowuje pełnię swoich właściwości i nie wpływa negatywnie na nasz organizm. Jeżeli jednak mięso brzydko pachnie, najlepiej je wyrzucić!