
USUWANIE NADMIARU WODY Z PATELNI
Jeżeli chcemy, by mięso mielone się usmażyło a nie ugotowało, należy wylewać z patelni nadmiar wody.

NACISKANIE MIĘSA MIELONEGO NA PATELNI
Kotletów mielonych na patelni nie należy naciskać, bo wtedy cała woda wydostanie się ze środka, co spowoduje, że mięso zrobi się suche i wiórowate.


MIĘSO MIELONE - JAK JE MROZIĆ?
Mięso mielone najlepiej przechowywać w lodówce w temperaturze 2-3 stopni, maksymalnie kilka godzin. Mięso mielone można jednak zamrozić. Ważne jest, aby nie mrozić go w opakowaniu, w którym zostało przyniesione ze sklepu. Folie, tacki czy pudełka najlepiej wyrzucić a mięso owinąć w folię i nie dopuścić, aby pojawiło się w niej powietrze. Następnie zapakować w torbę do mrożenia lub inny nieprzepuszczający wilgoci materiał. Dobrze jest też zapisać na opakowaniu datę mrożenia, ponieważ mięso nie powinno być przechowywane dłużej niż 2 miesiące (w przypadku wieprzowiny) i dłużej niż 3 miesiące (w przypadku wołowiny).