
Triki na pyszne ogórki kiszone
Jeśli tak przygotujesz ogórki kiszone, wyjdą smaczne, chrupiące, w sam raz kwaśne i jędrne. Nie zepsują się i nie zagazują.
Zobacz w galerii, jak przygotować idealne ogórki kiszone.

Przyprawy do ogórków
By ogórki kiszone wyszły twarde i nie rozpadały się, warto podczas kiszenia dodać liście: dębu, porzeczki, winogron lub malin. Te liście sprawią, że ogórki będą twarde, ale także nadadzą warzywom charakterystyczny smak.

Zostaw w słoiku trochę luzu
Słoików z ogórkami nie należy zapełniać aż po sam brzeg. W tak zapełnionym słoiku gaz powstający przy fermentacji nie ma gdzie się pomieścić, wzrastające ciśnienie rozszczelnia pokrywki, a tlen doprowadza do zepsucia kiszonek.
Słoiki i pokrywki nie mogą mieć pęknięć i szczerb.

Dokładnie umyj słoiki
Inny błąd to niedokładnie umyte słoiki. To może się wydawać mało istotne, jednak jest w rzeczywistości ważne. W niedokładnie umytych słoikach mogą być bakterie, które zwiększą ryzyko tworzenia się pleśni. Skażone pleśnią ogórki nie nadają się do spożycia.