5 z 8

fot. Pixabay.com
Użyj soli kamiennej
Kolejnym błędem jest używanie soli z dodatkiem jodu. Sól jodowana spowalnia fermentację. Najlepiej używać do kiszenia zwykłej soli kamiennej. Wzbogaci ogórki o cenne mikroelementy.
6 z 8

fot. Pixabay.com
Nie żałuj zalewy do ogórków
Zbyt luźne układanie ogórków w naczyniu oraz to, że wystają poza zalewę to kolejny częsty błąd. Wówczas ogórki wypływają na powierzchnię i psują się. Ogórki należy układać ciasno i koniecznie wszystkie muszą być przykryte płynem (solanki nalewamy około 1 cm ponad ogórki).
7 z 8

fot. Pixabay.com
Przechowuj w chłodnym miejscu
Już gotowe do kiszenia ogórki w słoikach przechowuj w chłodnym, nienasłonecznionym miejscu. Zbyt wysoka temperatura lub wahania temperatury mogą zakłócić proces fermentacji.