5 z 8
Kolejnym błędem jest używanie soli z dodatkiem jodu. Sól...
fot. Pixabay.com

Użyj soli kamiennej

Kolejnym błędem jest używanie soli z dodatkiem jodu. Sól jodowana spowalnia fermentację. Najlepiej używać do kiszenia zwykłej soli kamiennej. Wzbogaci ogórki o cenne mikroelementy.

6 z 8
Zbyt luźne układanie ogórków w naczyniu oraz to, że wystają...
fot. Pixabay.com

Nie żałuj zalewy do ogórków

Zbyt luźne układanie ogórków w naczyniu oraz to, że wystają poza zalewę to kolejny częsty błąd. Wówczas ogórki wypływają na powierzchnię i psują się. Ogórki należy układać ciasno i koniecznie wszystkie muszą być przykryte płynem (solanki nalewamy około 1 cm ponad ogórki).

7 z 8
Już gotowe do kiszenia ogórki w słoikach przechowuj w...
fot. Pixabay.com

Przechowuj w chłodnym miejscu

Już gotowe do kiszenia ogórki w słoikach przechowuj w chłodnym, nienasłonecznionym miejscu. Zbyt wysoka temperatura lub wahania temperatury mogą zakłócić proces fermentacji.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

W Grudziądzu dzieci pobiegły po medale i poduszki z lisem. Zobaczcie zdjęcia

W Grudziądzu dzieci pobiegły po medale i poduszki z lisem. Zobaczcie zdjęcia

Tak bawiliśmy się na festynie z okazji Dnia Dziecka przy "Galerii Grudziądzkiej"

Tak bawiliśmy się na festynie z okazji Dnia Dziecka przy "Galerii Grudziądzkiej"

Polecamy

Interwencje strażaków we Włocławku i pow. włocławskim. Powalone drzewa, zerwane linie

AKTUALIZACJA
Interwencje strażaków we Włocławku i pow. włocławskim. Powalone drzewa, zerwane linie

Parkrun Toruń: krótka rozgrzewka i w trasę! Mamy zdjęcia z sobotniego biegu

Parkrun Toruń: krótka rozgrzewka i w trasę! Mamy zdjęcia z sobotniego biegu

Tak bawiliśmy się na festynie z okazji Dnia Dziecka przy "Galerii Grudziądzkiej"

Tak bawiliśmy się na festynie z okazji Dnia Dziecka przy "Galerii Grudziądzkiej"