1 z 15
Przewijaj galerię w dół

fot. Dominika Kapałka
Brudna Dwunastka owoców i warzyw
Oto owoce i warzywa, które według raportu organizacji Environmental Working Group (EWG) są najbardziej zanieczyszczone pestycydami. Szczegóły na kolejnych slajdach.
2 z 15

fot. unsplash.com
Czy truskawki zawierają pestycydy?
Ponad 90 proc. próbek truskawek dało wynik pozytywny na obecność pozostałości dwóch lub więcej pestycydów.
3 z 15

fot. unsplash.com
Czy szpinak zawiera pestycydy?
Ponad 90 proc. próbek szpinaku dało wynik pozytywny na obecność pozostałości dwóch lub więcej pestycydów.
4 z 15

fot. unsplash.com
Czy jarmuż zawiera pestycydy?
Najwięcej pestycydów znaleziono w jarmużu, kapuście włoskiej i musztardzie, z 103 pojedynczymi chemikaliami znalezionymi w produktach z tej kategorii.